Veleposlanik Islamske Republike Irana posjetio Splitsko-dalmatinsku županiju

Župan Ante Sanader upoznao je veleposlanika sa Županijom, te između ostalog istakao kako je naša županija turistička sa 3 UNESCO-a grada. Iran je dosta udaljen od Hrvatske, ali, kazao je župan, to nije prepreka da se ostvari dobra suradnja kako u turizmu, tako i u gospodarstvu. Župan je istakao kako su mnoge naše tvrtke radile u Iranu, te da se taj oblik suradnje može još više produbiti.

Veleposlanik Fadaifard kazao je kako su odnosi Irana i Hrvatske dobri, pa je moguće ostvariti suradnju između županija dviju zemalja. Odnosi između Hrvatske i Irana na području politike i kulture su dobri, istakao je veleposlanik Fafaifard, te naglasio kako je njihovo veleposlanstvo aktivno na području kulture.

Ovakva putovanja i posjete i susreti izvrsni su za upoznavanje određenog područja radi moguće suradnje, naglasio je veleposlanik. Tako je predložio županu suradnju sa Iranskom županijom Bušerh. Naime, kako smo doznali, obzirom na karakteristike ova iranska županija slična je našoj županiji. Nalazi se na jugozapadnom dijelu Irana, na Perzijskom zaljevu i površine je 23. 176 kilometara kvadratnih, te ima 900.000 stanovnika.  Glavni grad je Bušerh i ima 300.000 stanovnika. Glavne gospodarske grane županije Bušerh su brodogradnja, ribarstvo i proizvodnja  plina.

Razgovaralo se o produbljenju suradnje na planu brodogradnje, građevinarstva, te sveučilišnoj suradnji.

                                                                          Ana-Marija Škorić