Veleposlanik Republike Irske Nj. E. Ruaidhri Dowling u nastupnom posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji

Župan Blaženko Boban i zamjenik župana Stipe Čogelja primili su danas Nj. E. Ruaidhrija Dowlinga, veleposlanika Republike Irske u Republici Hrvatskoj. Župan je veleposlaniku predstavio bogatu povijesnu i kulturnu baštinu, zemljopis sa svim ljepotama i gospodarskim potencijalima Splitsko-dalmatinske županije, te gospodarske i poduzetničke potencijale. Posebno je istaknuo usmjerenost Županije ka razvoju ICT i demografskoj politici osiguranja uvjeta za ostanak i povratak mladih obitelji u dalmatinsku Zagoru i na otoke.

- Zahvaljujem veleposlaniku Dowlingu  na posjeti koja je otvorila priliku za unapređivanje međusobnih veza,  jačanje tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa RH i Splitsko-dalmatinske županije s Republikom Irskom- kazao je župan te je istaknuo želju naših turističkih djelatnika za približavanjem broju turista iz Irske iz 2019. godine kada  je zabilježeno povećanje 30 % dolazaka i noćenja irskih turista u odnosu na prethodne godine. - Imamo na području županije kontinuirano dobru epidemiološku sliku s manje od 30 zaraženih tjedno na 450 tisuća stanovnika, te se nadamo da ćemo s povećanjem broja cijepljenih, uspjeti održati takvo stanje do kraja turističke sezone - kazao je župan, koji je na kraju istaknuo ime jednog velikog Irca, pokojnog Thomasa Crowleya, s kojim je i osobno imao čast neko kraće vrijeme, boraviti na ratištu.

Dowling kojemu je ovo prvi službeni posjet Splitu i SDŽ je izrazio divljenje viđenim iako je davno bio privatno u posjetu gradu Splitu, Dioklecijanovoj palači i drugim turističkim destinacijama, te je zahvalio županu i zamjeniku župana na srdačnom prijemu. Ističući brojne mogućnosti suradnje na znanstvenom, ali i drugim područjima, veleposlanik je, očekujući skoru bolju epidemiološku situaciju, najavio dolazak većeg broja turista iz Irske krajem srpnja i početkom kolovoza. - Nadam se da će se brojni mladi Hrvati koji su odabrali Irsku kao privremeno boravište, jednog dana vratiti i biti irski "veleposlanici" u Hrvatskoj. Danas, kada smo dio EU, imamo zajednički forum kroz koji surađujemo na najvišoj razini odnosa dviju država. Ovo je moj nastupni posjet, ali ću se zasigurno vraćati jer vidim puno prostora za konkretnu suradnju - kazao je Dowling.