VIDEO: Potpisan ugovor o besplatnom prijevozu studenata vlakovima


Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i direktor Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić potpisali su Ugovor o integriranom prijevozu putnika na području Splitsko-dalmatinske županije i sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovnih studenata s prebivalištem na svom području. Na taj način studentima je omogućen besplatan prijevoz vlakovima do mjesta njihova studiranja. Župan Boban istaknuo je kako i ovaj projekt spada u red demografskih mjera. "Veliki broj studenata, poglavito onih koji su u Zagrebu, u petak sjedne na vlak, dođe kući i bude sa svojom obitelji te se u nedjelju vrate u Zagreb. Studenti to vrlo često koriste i od pomoći su svojim obiteljima, kojima je ovo olakšica u kućnom budžetu", rekao je i najavio nastavak provođenja ove mjere.

Direktor tvrtke "HŽ putnički prijevoz" Željko Ukić rekao je kako se provođenjem ove mjere povećao i broj putnika u njihovim vlakovima. "S nekoliko stotina došli smo na 16 tisuća putovanja godišnje. Ovo pomaže održivosti željeznice, a i vlakovi su nam daleko popunjeniji u odnosu na prije", rekao je Ukić.

Besplatan prijevoz studentima Županija Splitsko-dalmatinska i HŽ Putnički prijevoz osiguravaju u jednakim omjerima od 50 posto. Svi studenti koji su na pametnoj kartici imali profil Student Splitsko-dalmatinske županije mogu produljiti profil za akademsku godinu 2021./2022. na osnovi ovjerenog indeksa ili potvrde fakulteta o upisanoj godini o redovnom studiranju bez dodatne potvrde Županije. Studenti koji do sada nisu putovali na temelju profila Student Splitsko-dalmatinske županije moraju donijeti potvrdu koju mogu zatražiti elektroničkim putem na e-mail adresi pisarnica@dalmacija.hr ili je mogu doći preuzeti u Županiju, soba 132, I. kat svakog radnog dana od 7.30 do 14.00 sati.