Za modernizaciju i razvoj strukovnog obrazovanja u Splitsko dalmatinskoj županiji Obrtna tehnička škola potpisala ugovor vrijedan 50 milijuna kuna

Ugovor vrijedan 50 milijuna  kuna za realizaciju projekta Regionalnog centra kompetentnosti u sektorima elektrotehnike i računalstva u Obrtnoj tehničkoj školi iz Splita kojoj je osnivač SDŽ iz sredstava Europskog socijalnog fonda, svečano je potpisan i uručen u petak, 3. srpnja 2020. godine u Zagrebu.

Ugovor je potpisao Renato Žuvela, ravnatelj škole, uz nazočnost Tomislava Đonlića, pročelnika Županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu,tehničku kulturu i sport.

Ovo je kruna moga ravnateljskog rada! Uz izgradnju novog objekta škole, dobiti ovako veliki i vrijedan projekt, velika je odgovornost, ali i čast. Novi prostori, nova i moderna oprema, obuka i obrazovanje nastavnika naše i partnerskih škola, izrada najmodernijih alata podučavanja, angažiranje domaćih i stranih stručnjaka na izradi modela aktualnog i suvremenog obrazovanja, uključivanje učenika u proizvodne procese već za vrijeme školovanja, direktno uključivanje u tržište rada i razvoj poduzetništva, sve je to samo dio dobiti koji ostvarujemo realizacijom ovoga projekta. Uz takav prostor, opremu i stručno mentorstvo, učenici će moći razvijati svoje ideje i raditi u vježbeničkim tvrtkama - što su poznati Start-Up modeli koje su prvi korak u razvoju njihovih vlastitih tvrtki ili obrta. Još sam sretniji što ovaj projekt otvara i nove mogućnosti osposobljavanja za odrasle, prekvalifikacija, stručnog osposobljavanja postojećih obrtnika i radnika, predstavljanja novih proizvoda naših tvrtki, uspostave još bolje suradnje između učenika, nastavnika i poslodavaca. Dat ću sve od sebe da što bolje realiziramo ove projekte za bolju budućnost svih nas - rekao je ravnatelj Obrtne tehničke škole, Renato Žuvela.

Projekt se, zapravo, sastoji od dva dijela:

Prvi dio projekta u vrijednosti 32 milijuna kuna infrastrukturni je dio kojim su osigurana sredstva za nadogradnju postojećeg školskog objekta i obogaćivanje novim sadržajima na više od 1.000 metara kvadratnih novog prostora.

Drugi dio, u vrijednosti 50 milijuna kuna nadovezuje se na prvi, a odnosi se na modernizaciju i razvoj strukovnog obrazovanja.

Naime, tehnologija i materijali za rad u obrtničkim zanimanjima u zadnje su se vrijeme značajno promijenili i razvili na svjetskoj razini.  Također, kod nas je postao ozbiljan problem deficita obrtničkih kadrova i zanimanja, a posebno vezanih za elektrotehniku i računalstvo.

Realizacijom ovog dijela projekta uložit će se u nabavu najnovije opreme i strojeva za rad i obrazovanje, ali i u znanja nastavnika strukovnih škola kroz modernizaciju programa i nove metode poučavanja. Izradit će se digitalni nastavni materijali i mnoge simulacije u nastavnom procesu.

Jedan od najvažnijih dijelova projekta svakako je i razvoj poduzetničkih kompetencija učenika tijekom obrazovanja kako bi ih se podučilo i ohrabrilo za iskorak u tržištu rada.

Uz sektor turizma, za koji je već potpisan ugovor o realizaciji, stvara se posebna dodana vrijednost u svim povezanim djelatnostima.

Realizacijom ovih projekata, strateške odrednice razvoja odgojno-obrazovnog sustava u SDŽ turizam, obrtništvo, elektrotehnika i računalstvo počinju se  i ostvarivati postajući tako motor razvoja.

Sretan sam i uzbuđen! Veliki je danas dan za našu Obrtnu tehničku školu, nastavnike, učenike u obrtničkim zanimanjima i čitav odgojno-obrazovni sustav naše Županije i RH. Izuzetan je ovo dan i za mene, kao pročelnika. Naš trud i zalaganje napokon su se isplatili. Uz potpis ugovora za Turističko-ugostiteljsku školu, počinje novo razdoblje strukovnog obrazovanja u našoj županiji. Realizacijom ovih projekata naši će učenici dobiti daleko bolje mogućnosti obrazovanja i osposobljavanja za tržište rada, a to će imati rezultat u značajnom povećanju zapošljavanja. Ono što me u realizaciji ovih projekata jako raduje, svakako je razvoj novih multimedijskih sadržaja i upotreba tehnologije virtualne stvarnosti, čime pratimo svjetske tehnološke trendove. Opremanje učionica i laboratorija koji će biti dostupni učenicima svih ostalih škola koje obrazuju ovakva zanimanja, daje nam izuzetne mogućnosti rada i učenja na novoj i modernoj opremi te praćenje najsvježijih saznanja i postignuća u struci. Svakako moram istaknuti i socijalni aspekt projekta. Naime,  u Centru će biti omogućen razvoj programa obrazovanja za učenike s teškoćama u razvoju i za osobe s tjelesnim oštećenjima kako bi i oni napredovali u stručnom znanju i još aktivnije uključili na tržište rada. Na kraju, uložit ćemo velike napore kako bi se i u idućem operativnom razdoblju otvorile mogućnosti nastavka financiranja ovih centara, kao i otvaranja novih centara kompetentnosti, osobito u sektorima u kojima smo kao društvo u manjku radne snage – kazao je pročelnik  Tomislav Đonlić.