Zamjenik župana Ante Šošić upriličio prijem u županiji za Nj.E. Raja Kumara Srivastavu, veleposlanika Republike Indije u RH

Danas je zamjenik župana Ante Šošić u zgradi Županije primio Nj.E. Raja Kumara Srivastavu, veleposlanika Republike Indije u Republici Hrvatskoj.

Zamjenik župana Šošić je predstavio Splitsko-dalmatinsku županiju veleposlaniku Srivastavu naglašavajući njezinu raznolikost i ljepote, od otoka preko priobalja do unutrašnjosti. -Iako naša županija predstavlja "malu točku" u usporedbi s veličinom Indije, kao što ste se mogli uvjeriti, imamo što ponuditi vašem velikom tržištu, prije svega u području turizma, ali i poljoprivrede, brodogradnje, maritimnih kultura, do mogućih investicija u nove tehnologije i obnovljive izvore - istaknuo je zamjenik Šošić, navodeći primjer još jedne azijske zemlje, Kine koja sve više investira na našim područjima koja su joj najkraći put do ostalih zemalja  Europske Unije. Šošić je kazao da je zbog pandemije koronavirusa broj turista iz Indije ove godine manji skoro 40 puta u odnosu na prošlu godinu, te da smo imali manje od 1000 dolazaka indijskih turista i manje od 3 tisuće noćenja, što će se zasigurno popraviti čim ova kriza prođe. -  Na području županije imamo predviđenih 25 lokacija za izgradnju fotonaponskih elektrana i 28 mogućih vjetropolja, kao i 13 poslovnih zona spremnih za investicije. Zato predlažem da već Vaš sljedeći dolazak na ovo područje bude isplaniran u pravcu dogovora za konkretne poslove. Osim toga vrijedno je posjetiti splitsko Sveučilište kao jedno od boljih u regiji i zasigurno će Vas zanimati suradnja kao i moguća razmjena stručnjaka i studenata - kazao je zamjenik župana Šošić.

Veleposlanik Republike Indije, Nj. E. Raja Kumar Srivastava je kazao da je imao sreću biti veleposlanik svoje zemlje u Japanu, Brazilu, Španjolskoj i sada Hrvatskoj, zemljama smještenim na moru i gospodarski usmjerenim na brodogradnju imaritimne djelatnosti. Kazao je da je posjetio splitsko brodogradilište te u razgovoru s Tomislavom Debeljakom doznao da tu radi 125 Indijaca. Postoji još veliki prostor za suradnju na tom području kao i na povećanju trgovinske razmjene. - Iz zemlje Sunca, Japana, imao sam sreću doći u sunčanu zemlju, Hrvatsku i Hvar kao grad s najviše sunčanih dana - kazao je veleposlanik te dodao: - Posjetio sam jučer i rektora splitskog Sveučilišta koji je iznio zanimljive prijedloge suradnje s indijskim sveučilištima a već smo dogovorili u tom pravcu i neke konkretne korake. Na području turizma nam se pruža prigoda za dvosmjernu suradnju jer sam siguran da će i moje zemljake oduševiti bogata povijest grada Splita i durgih destinacija, kao što sam i sam oduševljen viđenim. Turisti su inače dobar most suradnje, ali vidim i ogroman prostor za poboljšanje suradnje u području kulture, zdravstva i proizvodnje zdrave hrvane. U razgovoru s gosp. Radmanom, ravnateljom Instituta MEDILS, čuo sam mnoge zanimljive ideje od kojih ćemo neke zasigurno realizirati.