Zamjenik župana Stipe Čogelja otvorio društveni dom u mjestu Bogomolje na Hvaru

U četvrtak je otvoren Društveni dom u mjestu Bogomolje na otoku Hvaru. Projekt ukupne vrijednosti 4.754.234,75 HRK finaciran je putem mjere 7.4.1. Programa ruralnog razvoja RH "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu", a korisnik je Općina Sućuraj.

Ovaj projekt rekonstrukcije i opremanja društvenog doma u mjestu Bogomolje na otoku Hvaru od vitalne je važnosti za revitalizaciju manjih mjesta te će, vjerujemo, daljnjim aktivnostima postati i primjer dobre prakse. Otvaranju su nazočili predstavnici područne samouprave i državnih tijela kao i mnogi lokalni dužnosnici i službenici, DVD-i, udruge i građani.

U pozdravnom govoru, načelnik Slavić je podsjetio na početke ovoga projekta: - Kad sam postao načelnik davne 2013. Godine od imovine koju je Općina posjedovala bile su i dvije nesređene Općinske zgrade, slobodno možemo kazati ruševine. Odmah sam krenuo u sanaciju zgrade Općine u naselju Sućuraj, a  ovaj Općinski dom u Bogomolji smo počeli projektno pripremati za prijavu na EU fondove. Glavni arhitekt je bio sada nažalost pokojni Ozren Ukropina, koji je projektirao rekonstrukciju i sanaciju ove zgrad - kazao je Slavić te zahvalio djelatnicima županijske razvojne agencije JU RERA, osobito Ivanu Samarđiji koj je pratio i vodio projekt i kompletnu papirologiju prema Agenciji za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju. - Vrijednost ulaganja iznosi 3,3 milijuna kuna, te kao mala Općina sa svega 2 djelatnika Leo i Jelenu uz koordinaciju službenika iz RERE uspjeli smo povući sredstva bez angažiranja vanjskih suradnika - kazao je Slavić.

Zamjenik župana Stipe Čogelja je pozdravljajući okupljene istaknuo: - Županija je osigurala sredstva za sanaciju pristana u uvali Bristova, koja je jedina sigurna luka na potezu od Jelse do Sućurja, u koju se nije uložilo jedne kune otkad je Austro-ugarska sagradila isti. Splitsko dalmatinska županija je uvrstila naselje Bogomolje u program Tu je tvoj dom, te pozivam mlade obitelji da pogledaju natječaj, kao i otvorila područnu školu A. Anđelinović  do 4. razreda kako mala djeca ne bi putovala 21km. Ova županija vodi računa o svakom naselju kroz razne projekte demografske obnove - kazao je Čogelja.

Županija je također sudjelovala sa 20% sredstava u nabavi vatrogasne cisterne za potrebe DVD-a, dok Ministarstvo gospodarstva svake godine tokom vatrogasne sezone ustupi dvd-u Sućuraj jednu cisternu na privremeno korištenje.

Čestitamo općini Sućuraj na uspješnoj provedbi ovog projekta, načelniku Ivanu Slaviću koji je ujedno i predsjednik Skupštine LAG-a Škoji, te svima onima koji su sudjelovali i doprinijeli realizaciji istog!!