Župan Blaženko Boban s Upravom VAD-a, sinjskim gvardijanom i zamjenikom gradonačelnika grada Sinja razgovarao o završnim pripremama 306. Sinjske Alke

Vodstvo Viteškog alkarskog društva danas je  tradicionalno posjetilo Splitsko-dalmatinsku županiju i župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana kojega su pozvali na da zajedno s njima bude domaćin alkarskih svečanosti 306. Sinjske Alke.

U izaslanstvu VAD-a bili su predsjednik Stipe Jukić, potpredsjednik Dinko Bošnjak, vojvoda Boško Ramljak, alajčauš Ivica Filipović-Grčić, arambaša Ivo  Vukasović Parin, dogradonačelnik Sinja Denis Bobeta i gvardijan sinjskog Samostana fra Ante Čovo. Uz župana Bobana, prijemu su nazočili dožupan Stipe Čogelja i pročelnik upravnog odjela za prosvjetu, sport, kulturu i tehničku kulturu, Tomislav Đonlić.

Osim što su ga pozvali na Alku, predstavnici VAD-a župana su izvijestili o pripremama za ovogodišnje alkarske svečanosti.

-Sinjska Alka je snažan brend ne samo grada Sinja, Cetinske krajine i Splitsko-dalmatinske županije, nego i nacionalni brend. Žao mi je što zbog okolnosti pandemije nisu uspjeli prošle godine predstaviti Alku i alkare u Versaillesu, u Parizu, ali evo čuo sam danas da bi se to moglo dogoditi iduće godine, ako se pandemija virusa do tada zaustavi. Nisam propustio priliku zahvaliti alkarima i upravi Alke na svemu što rade na očuvanju kulturne,povijesne, sportske i tradicijske baštine sinjskog kraja, Splitsko-dalmatinske županije, al ii cijele Hrvatske. Uistinu su poslati brend Hrvatske u Europi i svijetu. Splitsko-dalmatinska županija Alku maksimalno podržava, kao jedan od prepoznatljivih brendova na svom  području i na području cijele RH. Ipak, samo u sinergiji i zajedništvu gradske vlasti, nas iz Županije i Vlade RH, Alka se može uspješno održavati i svake godine biti bolja i zanimljivija posjetiteljima i građanima Sinja i Cetinske krajine. Naravno da financija uvijek treba više, jer su i  troškovi uvijek veći, ali evo pokušat ćemo iznaći dodatna sredstva - kazao je župan Boban.

Na sastanku se govorilo i o planovima VAD-a da se pomakne termin održavanja Sinjske alke.

-S obzirom na klimatološke uvjete, odnosno veliku vrućinu u terminu održavanja Alke, već nekoliko godina razmišljamo o tome da se pomakne taj termin. No, obzirom da je to gradska ulica koja zahtjeva određene promjene, moramo zajedno s Gradom donijeti tu odluku. Nadam se da će ove godine Alkarsko trkalište biti ispunjeno do posljednjeg mjesta, ali naravno, da bi netko ušao na Alkarsko trkalište on mora zadovoljiti određene epidemiološke uvjete: da je cijepljen ili da je prebolio koronavirus unutar posljednjih 6 mjeseci ili da ima negativan PCR test ne stariji od 72 sata prije početka alkarskih svečanosti. Nadam se da će odgovornost naših ljudi biti takva da će ispunjavati jedan od ova tri uvjeta i da će naše Alkarsko trkalište biti ispunjeno do kraja- kazao je predsjednik VAD-a Stipe Jukić.

Novinarima se s nekim pojedinostima iz života alkara tijekom godine i kroz ove dane priprema za Alku, obratio i alajčauš Ivica Filipović-Grčić koji je na tu dužnost izabran 2014. godine, a član je društva od 1993. godine. On je kazao da intenzivne pripreme traju  nekoliko mjeseci, ali i da pravi alkar živi alku cijele godine. Na kraju je alkarski vojvoda Boško Ramljak iznio neke  zanimljivosti o ovogodišnjoj 306. Alci i nekim planovima društva za blisku budućnost:: -Procijepljenost alkara je dobra, a imamo još nešto vremena da bude i odlična, potpuna. Možda će medijima biti zanimljiva činjenica da smo morali cijepiti čak i konje zbog opasnog herpesa koji se pojavio u svijetu i Europi. Zadnjih 15 dana priprema, alkari će moći vježbati trčanje s kopljem na samom trkalištu, što puno znači kako alkarima tako i alkarskim konjima koji se moraju pomalo privikavati na buku oko njih, fotografiranje blicom itsl. U dogledno vrijeme ćemo imati modernu konjušnicu gdje će turisti moći doći nakon posjete Muzeju alke jer mnogi od njih, poglavito mladi žele nakon viđenog u Muzeju, vidjeti uživo konje, konjičku opremu, odoru i sve rekvizite koji prate alku – kazao je vojvoda naglašavajući sigurne uvjete u kojima se odvija natjecateljski dio, od Bare i Čoje do same Alke, kada se očekuje oko 5.000 gledatelja oko trkališta.