Župan Blaženko Boban upriličio prijem za  Nj.E. Pierfrancesca Sacca, veleposlanika Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj

Danas (petak) je u zgradi Županije župan Blaženko Boban upriličio prijem za  Nj.E. Pierfrancesca Sacca, veleposlanika Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj i generalnog konzula u Rijeci Davida Bradaninia.

Veleposlanik Sacca je u izjavi za medije kazao: - Zahvalan sam županu i njegovim suradnicama i suradnicima na srdačnom prijemu i kvalitetnom razgovoru o dosadašnjim i budućim zajedničkim projektima Republike Italije, RH i SD županije. Predstavio sam mrežu svih institucija, od veleposlanstva i konzulata, preko Instituta za kulturu i naših Gospodarskih komora, koje zajednički rade na unaprijeđenju naših ukupnih odnosa koji su i do sada bili na visokoj razini - kazao je veleposlanik Sacca, te dodao: - Danas sam ovdje i kako bih najavio susret na ministarskoj razini, koji je inicirala Vlada RH, a koji bi se trebao održati 30. 11. ove godine. Minsitri Grlić Radman i Luigi Benaio će se sresti u Zagrebu, ali će se online uključivati po potrebi i drugi ministri. Cilj nam je naglasiti naše veliko prijateljstvo koje je podloga za kulturnu i komercijalnu, trgovinsku i inu suradnju naših dviju država. Teme su životne i za načelnike i gradonačelnike, kao i za župane od kojih očekujemo konkretne prijedloge za daljnju uspješnu suradnju na području razvoja održivog turizma, poljoprivrede, infrastrukture i transporta.

Župan Boban je zaželio dobrodošlicu u "zlatnu točku cijele kugle zemaljske" i zahvalio veleposlaniku, generalnom konzulu iz Rijeke, kao i počasnoj konzulici Republike Italije u Splitu, Maji Medić, te je kazao:  - Znate da sam u više navrata sa suradnicima bio u posjetu talijanskim regijama Venetto i Marche, s kojima Splitsko-dalmatinska županija ima izvrsnu suradnju na brojnim projektima. Još kao gradonačelnik grada Solina, uspostavili smo posebne prijateljske odnose  s jugo-zapadnim dijelom metrpolitanskog Rima, gradom Monte Compatri - kazao je župan Blaženko Boban, nakon kratkog uvodnog dijela u kojemu je predstavio sve ljepote i gospodarske potencijale Županije. - Danas sam veleposlanikom razgovarao o unaprjeđenju inače odličnih odnosa Splitsko-dalmatinske županije, talijanskih regija i Republike Italije. Brojni su tragovi talijanske kulture na području naše županije, od Kaštela, preko Splita i Solina do drugih naših krajeva. Već ranije smo započeli razgovore i o bljoj prometnoj povezanosti, pa je došlo vrijeme vidjeti što možemo na tom području konkretno napraviti. Osobno cijenim da se piramida uspješne suradnje gradi od općina i gradova, preko županija do državnih vlasti, kroz mrežu gospodarskih, kulturnih i političkih institucija, te sam zahvalan Nj.E. veleposlaniku Saccu na svim idejama koje je danas iznio - kazao je župan, te dao riječ suradnici iz županijske razvojne agencije RERA, Ani Buličić Krespi koja je nastavila s konkretnim pokazateljima uspješne suradnje SDŽ i nekih talijanskih regija: - Potpisali smo Sporazum o suradnji s regijom Marche, a uskoro očekujemo i potpisivanje Sporazuma s regijom Venetto. Prekogranična suradnja kroz RERA-u je rezultirala s 19 zajedničkih projekata kroz koje je angažirano 58 talijanskih partnera a ukupna vrijednost tih projekata je 76 milijuna eura, što je podatak koji potvrđuje županove riječi o našoj izvrsnoj suradnji - kazala je Ana Buličić Krespi te dodala da SDŽ sudjeluje i u radu Jadransko-jonske inicijative čije je sjedište u Moliseu.