Župan Boban i gradonačelnik Krstulović Opara posjetili ustanovu DES

Povod za današnji posjet župana Bobana i gradonačelnika Krstulovića Opare su odlični poslovni uspjesi ustanove DES. Naime, od sredstava natječaja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI), ustanova DES je kupila dva suvremena stroja u radnoj jedinici Sitotisak i Konfekciji koja su već počela s radom. Njihova vrijednost je milijun i 909 tisuća kuna. Nabavljena je linija strojeva za sitotisak, trenutno jedini takav model u Hrvatskoj, dok je radnoj jedinici Konfekcija osiguran stroj za automatsko vezenje. Osim toga, 6. travnja DES-ovoj radnoj jedinici Konfekcija dostavit će se linija strojeva za automatsko krojenje, u vrijednosti više od milijun i 838 tisuća kuna, a koja je također kupljena od sredstava natječaja ZOSI-a.

Veliki je ovo dan za Ustanovu koja drugu godinu ostvaruje pozitivan poslovan rezultat, što je značajno, posebno u gospodarskim okolnostima globalne pandemije Covid-19 kada vijesti koje nas okružuju nisu optimistične.

Ravnateljica ustanove DES Edita Maretić Dimlić je županu i gradonačelniku imala što pokazati i predstaviti: od energetski obnovljene zgrade, ugradnje dizala, spoja zgrade na plinsku mrežu, potom prilagodbe svih ulaza osobama s invaliditetom, do posve novih strojeva vrijednih više od 7 milijuna kuna. - Jako sam ponosna na sve radnike ustanove DES. U moru negativnih vijesti, mislim da još uvijek postoji dovoljno vijesti za optimizam, ne samo u našem gradu i županiji, već u cijeloj državi - kazala je Edita Maretić Dimlić, ravnateljica Ustanove i podsjetila je da se DES sa svojih pet radnih jedinica nalazi na otvorenom tržištu rada, a konkurencija je nemilosrdna. Bez obzira na to, dokazali su da mogu. - Upravo pozitivan poslovni rezultat za prošlu godinu, povećanje potpore ZOSI-a te kontinuirana financijska podrška osnivača Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, omogućila su povećanje plaće za pet posto koje je stupilo na snagu u siječnju ove godine. S obzirom na to da su se plaće povećale u prošloj godini također za pet posto, govorimo o ukupnom povećanju od 10 posto. Također će se isplatiti i Uskrsnica za 2021. godinu - nabrojala je Maretić Dimlić uspjehe Ustanove.

Čestitke DES-u uputili su gradonačelnik Krstulović Opara  i župan Boban. Župan je naglasio da  je rad najveća vrijednost DES-a gdje svi radnici mogu izraziti svoja znanja i potencijale.

- Uistinu smo ponosni na izuzetno kvalitetan rad u DES-u. Unutar svih gospodarskih okolnosti oko nas, oni baš te dvije godine posluju pozitivno, a paralelno s tim su uspjeli izvući sedam milijuna kuna EU-ovih sredstava za dvije važne linije. Najveća vrijednost je ipak to što su na istu ravan su stavili osobe s invaliditetom kao i ostale zaposlenike na drugim razinama - kazao je župan i ponovio da su tih 54 posto zaposlenika, osoba s invaliditetom - najveća vrijednost ove ustanove.

Ustanova DES, čiji su osnivači Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija, zapošljava 220 radnika, od čega je 54 posto osoba s invaliditetom. U ustanovi djeluje pet proizvodnih radnih jedinica: Tiskara, Konfekcija, Sitotisak, Kartonaža i Fleksografija te Sektor prehrane.