Župan Boban i županijski vatrogasni zapovjednik Glavina uručili ključeve devet specijalnih vatrogasnih vozila lokalnim DVD-ovima

Danas su u u prostorijama Vatrogasne zajednice SDŽ u Splitu splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina uručili ključeve još 9 specijalnih vatrogasnih vozila gradonačelnicima, načelnicima, predsjednicima i zapovjednicima DVD-ova gradova Kaštela, Omiša, Supetra, Visa te općina Baška Voda, Dugi Rat, Jelsa i Podgora. Ovo je nastavak započetoga posla od početka srpnja ove godine kada su podijeljeni ključevi 7 specijalnih vatrogasnih vozila gradonačelnicima, načelnicima, predsjednicima i zapovjednicima DVD-ova gradova Hvara, Kaštela, Komiže, Makarske i Trogira te općina Okrug i Sućuraj. 

Župan Blaženko Boban je kazao da je  ukupna vrijednost ove nabave veća od 37 milijuna kuna, a zajednički projekt nabave pokrenula je Vatrogasna zajednica Splitsko-dalmatinske županije. - Ovo je ostvarenje programa kojeg smo lani pokrenuli u Županiji, u suradnji sa lokalnom zajednicom i DVD- ovima. Za program je bilo zainteresirano 16 lokalnih zajednica i isto toliko DVD-ova iz naše županije. Mi smo sudjelovali s 20 posto udjela u leasingu svakog vozila, što iznosi 7,5 milijuna kuna, dok će lokalne zajednice sljedećih pet godina otplaćivati vozila- izjavio je župan Blaženko Boban, zahvaljujući svima koji su sudjelovali u realizaciji programa, posebno glavnom zapovjedniku VZ SDŽ, Draženu Glavini koji je na ovoj svečanosti najavio skori odlazak u mirovinu.

-Pokazali smo da u ovom projektu nabave vatrogasnih vozila zajedno možemo puno napraviti na podizanju opće sigurnosti naših građana i njihove imovine te zaštite od požara i svih drugih ugroza u cjelini. Ova vozila već danas će biti u potpunoj pripravnosti u svojim općinama i gradovima. Solidarno će ispomagati na području naše Županije, a po nalogu glavnog vatrogasnog zapovjednika i na cijelom teritoriju Republike Hrvatske - kazao je Glavina, najavljujući skori odlazak u mirovinu, dodajući: - Nadam se da ćete svi zajedno nastaviti s ovakvim programima, te da ćete u Ivanu Kovačeviću, koji od mene preuzima dužnost početkom kolovoza, imati kvalitetnog suradnika.

O značaju ovoga programa nabave za operativnu spremnost vatrogasaca na kraju je govorio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. - Ovo je važan korak jer je ukupna starost vozila na razini Hrvatske ovim projektom u velikoj mjeri smanjena, a to nas svrstava u onu skupinu sigurnih i zaštićenih zemalja od požara i sličnih ugroza na razini Europske unije - kazao je Tucaković i zaželio vatrogascima da se na ovim vozilima kvalitetno obučavaju te da ih što manje koriste za intervencije.

U ime načelnika i gradonačelnika, kratku izjavu za novinare je dao Ivo Radica, gradonačelnik Visa koji je istaknuo veliku ulogu vatrogasaca, ne samo u gašenju požara nego uopće, u životu lokalne zajednice, što se najbolje vidjelo kroz ovo  vrijeme pandemije koronavirusa.