Župan Boban nakon sastanka u Gradu Vrgorcu s ministrom Horvatom i gradonačelnikom u obilasku Kokorića

Od prošlog tjedna, otkada je nezapamćena poplava zatekla mještane Kokorića svakodnevno se prati situacija, obilazi teren i organizira maksimalna pomoć kako bi se svi stanovnici ovog područja što prije vratili u svoje domove. Voda se konačno povukla a danas je u posjet došao i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat kako bi se krenulo u utvrđivanje štete i krenulo s obnovom kuća.

Nakon sastanka u Gradu Vrgorcu župan Boban s ministrom Horvatom i gradonačelnikom obišao je trenutno stanje u Kokorićima nakon što se voda povukla i stanje kuća oko kojih mještani vrijedno rade.

Župan Blaženko Boban je nakon obilaska u izjavi medijima naglasio kako je već na sjednici Županijske skupštine u ponedjeljak Splitsko-dalmatinska županija rebalansom osigurala dodatnih 200 000 kuna: „Dolaze plinske grijalice koje će biti podijeljene, a Županija je preuzela obvezu da svim ugroženima za 12. i 1. mjesec platimo struju. Ovdje ima jedna obitelj koja je teško stradala u poplavi, a u sustavu su socijalne skrbi. Županija će snositi troškove saniranje njihovog objekta.“

Ministar Darko Horvat rekao je da će država pomoći u obnovi kuća: „Hitno, već sutra uz pomoć HV treba očistiti ono što je uništeno, popisati štetu da bismo mogli napraviti procjenu. Šteta je velika i gotovo pa trajna i mislim da na pokretninama sanacija ne dolazi u obzir. Jednostavno, sav taj namještaj, podove, drvenariju treba što prije izbaciti van, vojska će u tome pomoći, napraviti dezinfekciju i u suradnju s Gradom Vrgorcem, Splitsko-dalmatinskom županijom i Građevinskim fakultetom ustanoviti štetu na građevinskim objektima, napraviti troškovnike i sanirati ih da budu useljivi i čak bolji i ljepši nego što su bili.“

Gradonačelnik Ante Pranić osvrnuo se na to kako se većina stanovnika Kokorića upravo bavi poljoprivredom: „Dobili smo garanciju Hrvatskih voda za nama životno važan projekt sprječavanja poplava na području Vrgorskih polja. Danas smo s ministrom Horvatom dogovorili obnovu kuća, ranije smo s ministricom poljoprivrede dogovorili obnovu nasada. Pred nama je veliki radni ciklus. Sve je lako kada imamo podršku Županije i Vlade“ –naglasio je za gradonačelnik.