Župan Boban posjetio buduće gradilište Doma za cjelodnevni boravak starijih osoba u Solinu

Danas je župan Blaženko Boban, zajedno s gradonačelnikom Grada Solina Daliborom Ninčevićem i ravnateljem Gradskog društva Crvenog križa Solina, Željkom Grubišićem obišao prostor na kojemu bi do kraja 2023. godine trebao biti završen projekt namijenjen za dnevni boravak starijih osoba. Projekt provodi Gradsko društvo Crvenog križa Solin, a partneri su Grad Solin i Centar za socijalnu skrb Split, podružnica Solin. Projekt se radi za korisnike području Grada Solina i Općina Klis, Dugopolje i Muć: a odnosi se na pomoć u kući, boravak za starije osobe i organizirano stanovanje 6 mladih osoba nakon što postanu punoljetni i moradnu napustiti Dom za mlade.

- Koristim prigodu zahvaliti gradonačelniku Ninčeviću i njegovim službama kao i ravnatelju solinskog Crvenog križa Željku Grubišiću za sve što su dosad uradili u pripremi ovoga vrijednog i gradu Solinu i okolnim općinama, tako potrebnog projekta. Projekt "U službi humanosti" ne samo da je tako nazvan službeno nego on to uistinu i jest, projekt u službi čovjeka. Podsjetit ću da su uz prostor koji će moći koristiti naši stariji sugrađani, predviđene i dvije stambene jedinice za 6 mladih osoba koje će ovdje naći svoj privremeni dom nakon što postanu punoljetne i moradnu napustiti Dom, predviđen za brihgu o nezbrinutoj djei i mladima. Grad Solin je prvi u Hrvatskoj, u dogovoru sa službom za socijalnu skrb, još 2012. godine kupio stan za smještaj takvih mladih osoba, a kasnije su taj primjer slijedili grad Split i neke druge jedinice lokalne samouprave  RH. Drugi, ne manje važan aspekt ovoga projekta je briga o starijim osobama koji će se ovdje moći družiti, boraviti i ugodno se osjećati. Usput, želim vas izvijestiti da ćemo, zahvaljujući angažmanu solinskog Crvenog križa, posebno ravnatelja Željka Grubišića, već 30. lipnja ove godine realizirati dolazak prve skupine od 50-ak djece iz Siska i drugih sredina s potresom pogođenog područja, a nakon toga očekujemo i drugu skupinu, također pedestero mladih iz tih područja - kazao je župan Boban.

Ravnatelj društva Crvenog križa grada Solina, Željko Grubišić je zahvalio županu na lijepim riječima kao i na istinskoj spremnosti svih županijskih službi u pripremi dokumentacije za ovaj projekt: - Objekt koji će se graditi na površini 800 četvornih metara će, kao što ste čuli, biti namijenjen za dnevni boravak starijih osoba, a imat će i kuhinju za 250 osoba te spomenute dvije stambene jedinice za smještaj mladih iz Doma. Gradonačelnik i njegove službe su nam pomogli pronaći povoljan teren, po cijeni, pristupačnosti  i položaju, a sva potrebna sredstva za izgradnju objekta su osigurana iz EU fondova. Rok završetka radova je u proljeće 2023. godine. Već karjem ovoga mjeseca bismo trebali uvesti izvođače na teren - kazao je Grubišić.

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević je zahvalio županu Bobanu na svesrdnoj potpori i angažmanu županijskih službi od početka ovoga projekta koji je uistinu potreban Gradu Solinu. - Ipak najveća zahvala ide Crvenom križu i gospodinu Željku Grubišiću koji je sve koordinirao i doveo do skorog uvođenja građevinskih strojeva na teren. Mi jesmo grad mladih i na to smo ponosni, ali ne želimo zanemariti ni starije sugrađane koji u današnjem ritmu životu često ostaju sami doma, dok se njihova djeca i unuci ne vrate sa svojih svakodnevnih obveza. Ovaj objekt će omogućiti njihovo druženje i cjelodnevni boravak i na kraju dana povratak u vlastite domove, što će mnogim mladim obiteljima značiti puno - kazao je Ninčević te još jednom pohvalio sve koji su na projektu radili i doveli ga u ovu fazu, pred izgradnju.

Projektne aktivnosti su finanicrane su u potpunosti iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i Kohezija u razdoblju 2014-2020. Iznos doznačenih sredstava je 11.618.572,83 kn.