Župan Boban pozdravio organizatore i sudionike online konferencije WIRE 2020.

U organizaciji Ekonomskog fakulteta danas je u Splitu, uz potporu Generalne uprave za istraživanje i inovacije Europske komisije, otvorena najznačajnija međunarodna konferencija o inovacijama i regionalnom razvoju, "Tjedan inovativnih regija u Europi - WIRE 2020". Ovogodišnje 11. izdanje konferencije WIRE održava se s odgodom i putem online prijenosa, što ipak nije spriječilo gotovo 700 domaćih i inozemnih sudionika da se uključe u konferenciju i daju svoj doprinos temama koje su izuzetno aktualne i značajne za daljnji razvoj i budućnost na lokalnim, regionalnim i europskim razinama. 

Uvodne riječi dobrodošlice su online uputili ministar znanosti prof. dr. Radovan Fuchs, Jean Eric Paquet, generalni direktor Uprave za istraživanje i inovacije Europske komisije, župan Blaženko Boban, gradonačelnik Andro Krstulović Opara, rektor splitskog Sveučilišta prof. dr. Dragan Ljutić i dekanica Ekonomskog fakulteta, prof. dr. Maja Fredotović.

Jean-Eric Paquet, generalni direktor Uprave za istraživanje i inovacije Europske komisije se osvrnuo na financiranje znanosti i inovacija u Europi kao i važnosti istih za oporavak od aktualne globalne krize, s reperkusijama za države poput Hrvatske.

Ministar Fuchs istaknuo je zadovoljstvo zbog održavanja konferencije unatoč izazovima te je istaknuo važnost inovacija uopće, a u kontekstu trenutnih okolnosti, osobito u oporavku od pandemije koronavirusa. Također je istaknuo svjesnost  i podršku Hrvatske doprinosu razvitka punog potencijala ovog područja i razvoju europskog sustava koji stimulira i promovira inovacije i tehnologiju. Naglasio je kako je razmjena iskustava, jačanje i promoviranje inovacija, osobito kod mladih, izuzetno važno, čemu pridonosi i ova konferencija.

Župan Boban je iz svog ureda pozdravio organizatore i sudionike Konferencije izražavajući žaljenje što prilike nisu dopustile da se konferencija i fizički održi u gradu Splitu i našoj Županiji, jer bi gosti Konferencije tada barem dio vremena odvojili za razgledanje svih naših prirodnih, kulturnih i povijesnih znamenitosti i zanimljivosti. Župan je istaknuo: - Razvoj naše Županije nastojimo usmjeriti u pravcu i na način na koji Europska unija potiče i pomaže regije i regionalni razvoj. Naša Županija u ovom smislu već je pokrenula nekoliko značajnih projekata, o kojima će se vjerojatno u nastavku konferencije detaljnije govoriti. Međutim, držim važnim ovom prigodom istaknuti da je naša Županija pripremljena prihvatiti sve oblike sugestija i pomoći koje će Europska unija i njene institucije generirati u budućnosti - kazao je župan te ukratko nabrojao projekte koje Županija već uspješno provodi, kao što su Centri izvrsnosti koji okupljaju oko tisuću učenika i više od stotinu mentora iz tzv. STEM područja i program ICT županija koji okuplja mlade programere. Župan je istaknuo i značajnu financijsku potporu konferencijama i skupovima usmjerenim na brže i šire uključivanje lokalnog gospodarstva modernim tehnologijama. - Još kao gradonačelnik Solina poklanjao sam posebnu pažnju poduzetnim, mladim inovatorima - kazao je župan uz napomenu da je prvu "pametnu klupu" Solinjanina Ivana Mrvoša kupio upravo Grad Solin.

WIRE konferencija želi potaknuti zajednicu da uz pomoć inovacija utiče na razvoj svoje regije i društva te odgovoriti primjerice kako lokalni poduzetnički ekosustavi, start-upovi itsl., mogu utjecati na razvojne mogućnosti udaljenih i manje razvijenih regija. Konferencija je organizirana uz potporu Europske komisije, Generalne uprave za istraživanje i inovacije, Ministarstva znanosti  i obrazovanja, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.