Župan Boban predstavio program sufinanciranja sustava za navodnjavanje poljoprivrednih površina

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban predstavio je danas Program sufinanciranja izvedbe sustava za navodnjavanje, za kojega će javni pozivi izići kroz idućih nekoliko dana. Boban je istaknuo kako će se na poziv moći prijaviti svi oni koji su upisani u ARKOD. „Mogu se javiti svi koji se bave povrtlarstvom, ratarstvom, maslinarstvom, voćarstvom i aromatičnim biljem. Time želimo animirati poljoprivrednike da vlastitim snagama i velikom pomoći Splitsko-dalmatinske županije u financijskom smislu svoja poljoprivredna zemljišta opskrbe vodom“, zaključio je Boban.

Podsjetio je kako je ovaj program u Proračun uvršten tijekom rebalansa, nakon što je županijski vijećnik HSLS-a iznio svoj prijedlog na Županijskoj skupštini. „Naše stručne službe su taj program razradile te smo danas pred raspisivanjem javnoga poziva“, rekao je župan.

Korisnici ovoga programa su obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG, zadruge te obrti i trgovačka društva  koja su registrirana za poljoprivrednu proizvodnju te su ujedno vlasnici odnosno korisnici poljoprivrednog zemljišta koje namjeravaju navodnjavati. Uvjet je da imaju prebivalište odnosno sjedište kao i poljoprivrednu proizvodnju na području Splitsko-dalmatinske županije i najmanje 0,3 hektara površine za navodnjavanje.

Prihvatljivi troškovi su izrada bušotina u svrhu navodnjavanje površina pod dugogodišnjim nasadima, povrtlarskim i ratarskim kulturama te nabava potopne pumpe za navodnjavane novih poljoprivrednih površina.

Iznos sufinanciranja za površine od 0,3 hektara do  1 hektar je 80%, a najviše 20 000 kuna, dok je za površine od 1 hektar do 5 hektara iznos 80%, a najviše 100 000 kuna. Iznos sufinanciranja za površine veće od 5 hektara je 80%, a najviše 200 000 kuna. Kupnja potopne pumpe sufinancirat će se u iznosu 50% cijene.

Predstavljanju programa nazočili su i pročelnik Kabineta župana Davor Pavić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Anđelko Katavić i pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Josip Matas.