Župan Boban primio veleposlanicu Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Dianu Helen Madunic

Povodom  imenovanja novog počasnog konzula Švedske u Splitu, veleposlanica Kraljevine Švedske u RH, Nj. E. gđa Diana Helen Madunic je danas posjetila župana Blaženka Bobana. Iako je veleposlanica podrijetlom s područja SD županije, iz Ciste Provo i više puta je privatno dolazila u Split i županiju, ovo je bio  njezin prvi službeni posjet Splitsko-dalmatinskoj županiji.

-Razgovarali smo o temama i područjima života u kojima naša županija ima dodirne točke sa Švedskom. Prije svega o razvoju obnovljivih izvora energije. Kao što je poznato brojni su vjetroparkovi  izgrađeni na području županije , a nedavno je dovršena i fotonaponska elektrana na Visu, te se gradi i druga velika solarna elektrana u Vrlici i još su mnoge predviđene Prostornim planom Županije. Jednako tako, razvijamo Županiju kako bimso uhvatili korak s razvijenijim zemljama na području ICT tehnologija, ulažemo u nadarene učenike, a znamo da je Švedska predvodnik tih trendova, te se i na tom području otvaraju mogućnosti suradnje u budućnosti. Nastojimo kroz projekte demografske obnove stvarati uvjete za ostanaka, ali i za povratak naših mladih obitelji, poglavito u rubna područja Županije - kazao je u izjavi za medije župan Boban, izražavajući nadu da se već ove godine mogu očekivati bar približne brojke turista s područja Švedske, onima iz 2019. godine, kada nas je posjetilo više od 300 tisuća švedskih turista.

Veleposlanica Kraljevine Švedske, Nj. E. Diana Helen Madunic je s ponosom istaknula svoje podrijetlo iz Ciste te je kazala da je ranije više puta posjećivala Split i našu županiju ali je danas prvi put u službenom posjetu Županiji. Zahvalila je županu  na vremenu te je predstavila novog počasnog konzula Kraljevine Švedske u Splitu, gosp. Mladena Drnasina. -Tim povodom smo danas i sutra u Splitu, gdje ćemo imati otvorene dane našega konzulata, prikazivanje filma o mladoj Šveđanki Greti i druge programe za naše ljude u Splitu i sve zainteresirane. - kazala je veleposlanica te je istaknula da su ogromni potencijali za suradnju između Splitsko-dalmatinske županije i Kraljevine Švedske, od turizma, preko IT područja, održivog razvoja i ekologije. Poznato je da u Švedskoj živi velika zajednica Hrvata, a godišnje oko 300.000 Šveđana provede svoj godišnji odmor u Hrvatskoj. Interes švedskih tvrtki za poslovanjem na području Hrvatske postoji, što potvrđuje činjenica da oko 50 švedskih kompanija koje trenutno posluju u Hrvatskoj zapošljavaju oko 10.000 osoba. Riječ je o većinom poznatim tvrtkama poput H&M, IKEA-e i Ericsson Nikola Tesla te Securitas.

Novinarima se obratio i novi počasni konzul u Splitu, Mladen Drnasin koji je zahvalio županu na dobrodošlici i lijepim riječima.

Uz župana Bobana, današnjem prijemu je nazočio i pročelnik upravnog odjela za prosvjetu, šport, kulturu i tehničku kulturu, Tomislav Đonlić.