Župan Boban primio vodstvo Viteškog alkarskog društva

Tradicionalnom svečanom prijemu kojega svake godine župan Slitsko-dalmatinske županije organizira za vodstvo VAD-a, nazočili su predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić, alkarski vojvoda Boško Ramljak, harambaša Ivo Vukasović, alajčauš Ivica Filipović Grčić, načelnik općine Hrvace Dinko Bošnjak, gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac i gvardijan sinjskog samostana fra Ante Čovo. Uz župana Blaženka Bobana, izaslanstvo su dočekali i zamjenik župana Luka Brčić i pročelnik županijskog upravnog odjela za branitelje Damir Gabrić.

-Sinjska alka se održala i u težim vremenima , pa će, ako Bog da i ove godine. Osim financijskog dijela kojim Županija podupire rad VAD-a i organizaciju Alke, spremni smo sve županijske službe staviati n raspolaganje kako bismo zajednički nastavili slavnu tradiciju Cetinskoga kraja, naše Županije i cijele Hrvatske. Radimo zajedno kako bismo  promovirali hrvatsku kulturnu baštinu i sačuvali svoje tradicionalne vrijednosti - kazao je župan Boban.

Predsjednik VAD-a, dr. Stipe Jukić je kazao kako je ovaj svečani, tradicionalni prijem uoči održavanja alke, zapravo i službeni poziv županu, vodstvu Županije, vodstvu županijske Skupštine i županijskim vijećnicima da dođu uveličati jedinstvenu proslavu Gospe Sinjske i Sinjske alke. – Posjetili smo i predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Vlade RH, i druge značajne institucije. Svi su obećali doći na alku. Imamo sjajnu suradnju i podršku Grada Sinja i sinjskog franjevačkog samostana – kazao je Jukić, zahvalivši županu na prijemu.

Gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac je kazala da su Dani Alke i Gospe Sinjske službeno otvoreni i da se nada da će sve, sukladno uputama Nacionalnog i županijskog Stožera CZ, proći u najboljem redu. –Pazeći na sebe, najbolje pazimo i na druge – kazala je gradonačelnica te još jednom zahvalila županu na korektnoj suradnji s Gradom Sinjom.

Gvardijan sinjskog samostana fra Ante Čovo je kazao da „mirno spava“ od kako je odlučeno da ne će biti svečan procesije na Veliku Gospu. – Sva druga vjerska, duhovna i kulturna događanja idu prema planu. Ispovijedanje vjernika smo organizirali u krugu samostana na dva mjesta da se ne stvaraju nepotrebne gužve, tu su i dva video zida na kojima će vjernici moći pratiti svečanu svetu misu tako da ne bi trebalo biti većih problema. Za vrijeme prvog vala korone svi fratri u samostanu su imali cjelovečernja klanjanja pred Presvetim oltarskim Sakramentom i slikom Gospe Sinjske, kojoj smo nas preporučili starim zazivom koji joj upućujemo: Gospe, spasi nas! Tako neka bude – kazao je gvardijan Čovo.

Na kraju se, u ime svih alkara, nazočnima obratio i alkarski vojvoda Boško Ramljak, koji je izvijestio o pripremama za 305. Sinjsku alku, te je kazao da su alkari i njihovi momci spremni za baru, čoju i za alku, koja se ove godine održava 9. kolovoza.