Župan Boban upriličio primanje za Nj.E. Alana Bowmana, veleposlanika Kanade u Republici Hrvatskoj.

Župan Blaženko Boban je danas u zgradi Županije upriličio primanje za Nj.E. Alana Bowmana, veleposlanika Kanade u Republici Hrvatskoj.

- Želim prije svega zahvaliti veleposlaniku Kanade Nj.E. Alanu Bowmanu za sve što je činio kao kanadski diplomat još u Briselu, na pripremi izrade CETA-e, Sporazuma o strateškom partnerstvu država EU i Kanade. I sam sam kao predsjednik saborskog Odbora Hrvatsko-kanadskog prijateljstva u to vrijeme, bio dobro upoznat s donošenjem CETA-e. Zato sam oduševljen današnjim razgovorom s veleposlanikom i činjenicom da Ekselencija ostaje nekoliko dana na području Županije nastojeći promovirati ovaj sporazum među našim poslovnim ljudima, izvoznicima u Kanadu i uvoznicima iz Kanade. Rado ću pomoći veleposlaniku u boljoj implementaciji CETA-e među našim direktorima malih i srednjih poduzeća. Također želim zahvaliti veleposlaniku i njegovom prethodniku na pokretanju i poticanju Boranke - akcije pošumljavanja izgorenog područja oko Žrnovnice, u požaru 2017. godine. Također smo se usuglasili da naši mladi, poglavito mladi Hrvati iz Kanade, mogu više koristiti Sporazum iz 2010. godine o slobodnoj komunikaciji mladih između Kanade i Hrvatske. Podsjećam da u Kanadi živi oko 250 tisuća Hrvata, izvrsno organiziranih u hrvatske zajednice u Kanadi, o čemu svjedoči i činjenica da je FC Croatia, osnovan još 1956. godine u Torontu, osvoji čak Super Bowl  u profesionalnom nogometu, te su primljeni u Kuću slave kanadskog  nogometa - podsjetio je župan veleposlanika i novinare, te je dodao da kao država možemo puno toga učiti od Kanade, posebno u segmentu socijalne politike.

Nj. E. Veleposlanik Kanade Alan Bowman  je zahvalio županu na srdačnom prijemu i kvalitetnom, zanimljivom i korisnom  razgovoru: - Župan je izvrstan poznavatelj Kanade, na neki način naš "počasni građanin",  te smo imali produktivan razgovor o različitim temama. Prije svega, složili smo se da je veoma važno, usprkos pandemiji koronavirusa, ne prestajati tražiti načine poboljšanja trgovinske razmjene i postkoronarnom opravku ekonomije - kazao je veleposlanik te potvrdio da ostaje nekolik dana u gradu Splitu i na području županije, gdje će s predstavnicima Gospodarske komore, gradonačelnikom i županom nastaviti promovirati spomenuti Sporazum CETA-u. - Razgovarat ću i s veleposlanikom RH u Kanadi kako bismo ohrabrili i potaknuli više mladih Hrvata iz Kanade na dolazak u Hrvatsku gdje mogu donijeti kanadski način razmišljanja, znanja i iskustva stečena u Kanadi. Nastavit ću sa županom i gradonačelnikom raditi na boljoj implementaciji CETA sporazuma i drugim temama koje smo i  danas u razgovoru  dotaknuli - kazao je veleposlanik Bowman.