Župan Boban videokonferencijom u kinodvorani "Mall of Split" otvorio ovogodišnji Centar izvrsnosti

 

Neuobičajeno otvaranje nove sezone županijskih Centara izvrsnosti održao je danas u kinodvorani centra Mall-of-Split župan Blaženko Boban koji je ponosan što Centar izvrsnosti  iz godine u godinu raste.

Na ekranima smo uživo gledali povezane gotovo sve škole uključene u projekt koji broji 391 učenika i 96 mentora. Osim naše županije, uključeni su učenici iz Dubrovačko-neretvanske te Šibensko-kninske županije, ali i djeca iz susjedne Bosne i Hercegovine. Kada dodamo učenike iz 20 učeničkih zadruga i njihove mentore, možemo govoriti o 1000 uključenih učenika i oko 200 mentora. U svibnju će 20 najboljih projekata biti nagrađeno. U programu sudjeluju učenici iz 65 osnovnih škola i 31 srednje škole – kazao je Boban i zaželio svim učenicima uspješnu školsku godinu.

Naglasio je kako mladi moraju biti odgovorni, možda ne toliko zbog sebe, nego radi svojih roditelja, baka i djedova: – Kao što ste jutros pokazali odgovornost sudjelujući online u ovom otvaranju nove sezone Centra izvrsnosti, budite i dalje odgovorni prema onima kojih ćete se nakon Centra izvrsnosti najviše sjećati. Čuvajte sebe, a tako čuvate i druge – poručio je župan i dodao kako je zdravlje u ovim okolnostima, a i inače, prioritet.

Pročelnik upravnog odjela za prosvjetu, šport, kulturu i tehničku kulturu, Tomislav Đonlić je zaželio darovitim učenicima da s jednakim žarom, zalaganjem, predanošću i entuzijazmom nastave i ovu godinu: - Uz dosadašnje centre pokrenuli smo dodatno programe poduzetništva i program Baština kroz koje će se angažirati više do 1000 učenika i oko 200 mentora. Siguran sam da na tome nećemo stati jer je interes sve veći – kazao je Đonlić zaželjevši uspjeh učenicima uključenima u centre izvrsnosti i svima drugima u njihovim redovnim školskim obvezama.

Antonio Nikolić, maturant III. matematičke gimnazije, četiri godine svojom kreativnošću doprinosi radu Centra.

– Pohađam program novih tehnologija, uspostavljamo i rješavamo zanimljive i zahtjevne zadatke te smo stekli nova znanja koja ne bismo postigli u redovnom školstvu. Ušao sam u neki novi svijet, svijet robota, svijet brojki i svijet grafičkog dizajna. Drago mi je što sam upravo ja odabran da budem dio ove cijele priče – zaključio je Nikolić.

Na kraju ovoga neobičnog početka još jedne godine Centra izvrsnosti, kratku izjavu novinarima dao je i ravnatelj Centra Ivica Zelić koji je s pomoćnikom pročelnika Ilijom Krištom, najzaslužniji za uspješnu prilagodbu novim okolnostima: - Oduševljeni smo što smo započeli na ovaj način, uspješno usprkos svemu. Potrudit ćemo se našim učenicima pružiti sve što treba za razvoj njihove inovativnosti i kreativnosti. Veselimo se svakoj novoj ideji, svakom njihovom novom projektu koji se nadamo završiti do kraja ove školske godine.