Župan sudjelovao na svečanosti dodjele ATOS stipendija studentima PMF-a i FESB-a uz partnerstvo s ICT županijom

Danas se, u prostoru Predinkubacijskog centra Splitsko-dalmatinske županije na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) (3. kat), održala svečanost dodjele ATOS stipendije studentima Sveučilišta u Splitu. Danieli Piteši (PMF), Josipi Mrši (PMF), Luki Čmrlecu (FESB) i Jeleni Čulini (FESB) stipendije je uručila Helena Librenjak, voditeljica razvojnog centra Atos CVC Split, Atos Senior Expert i članica Atos Scientific Community.

Svečanoj dodjeli stipendija, prisustvovao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u ime partnera ICT županije, dekan FESB-a prof. Srđan Podrug, predstavnik laboratorija za umjetnu inteligenciju pri Odjelu za informatiku PMF-a Goran Zaharija i voditelj projekta ICT Županija Damir Brčić.

Atos je globalni lider u području digitalne transformacije sa 105.000 zaposlenika i godišnjim prihodom većim od 11 milijardi eura. Kao europski lider u području kibernetičke sigurnosti, računarstva u oblaku i računarstva visokih performansi (HPC), Atos grupa isporučuje cjelovita rješenja po mjeri za sve sektore u 71 državi. Hrvatski je Atos, drugu godinu zaredom, dobio certifikat Great Place To Work (GPTW), najpoznatije svjetsko priznanje u području zadovoljstva zaposlenika. Oba Atosova društva u Hrvatskoj – Atos IT Solutions and Services i Atos Convergence Creators – obranila su svoje mjesto među najboljim poslodavcima za 2021. godinu kao jedine kompanije iz Hrvatske.

ATOS se stipendiranjem studenata koji su se odlučili nastaviti baviti poslovima iz IT sektora te sudjelovanjem u aktivnostima ICT županije poput Besplatne škole programiranja - EDIT CodeSchool, osmotjedne IT startup akademije StartIT, te Praktičnim tečajevima programiranja istaknuo kao iznimno važan dionik, te će se uskoro proširiti i kroz zajednički razvoj rješenja u području digitalne transformacije.  Ključ razvoja IT sektora su ljudi koji se moraju kontinuirano obrazovati u novim područjima, stoga je i Sveučilište u Splitu jedan od ključnih partnera projekta ICT županija, koji već cijeli niz godina aktivno radi na povezivanju studenata i realnog sektora te općenito sustav obrazovanja od osnovne škole pa nadalje.

-Zajednici ćemo nastaviti doprinositi kroz suradnju na projektu ICT županija te uključivanjem studenata stipendista u projekte sa Splitsko-dalmatinskom županijom. To je nastavak dobre prakse koju smo započeli prošle godine kroz ML/AI meetup i rad prošlogodišnjih stipendista u tim projektima. Vjerujemo kako će naše iskustvo u području digitalne transformacije koristiti pri nastavku suradnje sa Splitsko-dalmatinskom županijom. - izjavila je Helena Librenjak

Ove stipendije nastavak su dosadašnje prakse poticanja istraživačkog duha kod studenata, ali i signal koji jasno pokazuje kako je bogatstvo u različitosti, pa su nam u timu potrebne i osobe koje više naginju tehničkoj i tehnološkoj strani izazova kao i oni koji dobro argumentiraju rješenja i potiču prijenos znanja između članova tima. Ove godine potpisali su stipendije za studente FESB-a (buduće inženjere računarstva), ali i PMF-a (buduće magistre edukacije informatike).

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti kratke životopise mladih, perspektivnih studenata, dobitnika Atos stipendija.

Josipa Mrša, 24, Šibenik , Završena Turističko-ugostiteljska škola u Šibeniku (hotelijersko-turistički tehničar) 

Kad sam upisivala Turističko-ugostiteljsku školu, moj plan je bio nastaviti školovanje unutar srodnih područja o kojima sam učila na svom srednjoškolskom smjeru, a prvi izbor mi je bilo studiranje jezika poput engleskog ili njemačkog. Mogu reći kako od osnovne ideje nisam odustala te i sada studiram jezike, ali ne one koje koristim za komunikaciju s drugim osobama, već one koje mogu koristiti za „komuniciranje“ s računalima.  Moj put u obrazovanju je možda nekonvencionalan, no gdje ima volje ima i načina - pa sam se, uz malo više truda, odlučila na upisivanje Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, smjer Informatika. Tehnologija i način na koji ona funkcionira su me oduvijek zanimali, a što je vrijeme dalje odmicalo, to je ta znatiželja sve više rasla, do te točke gdje me područje informatike više zanimalo nego područja turizma, ugostiteljstva i jezika o kojima sam dotad učila kroz srednju školu.  Kroz srednju školu, nekako očekivano, nisam se dublje susretala sa programiranjem, a ono malo znanja koje sam stekla, stekla sam kroz svoje slobodno vrijeme. Upravo iz tog razloga važne su inicijative poput ovih koje promovira projekt ICT županija. Trudom, redovnim radom i uz pomoć odličnih profesora na fakultetu, programiranje mi omogućuje kreativno se izraziti. Trenutno sam završna godina diplomskog studija Informatike, nastavničkog smjera na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu, stoga smatram da sam, uz tehničke vještine, dobila i vještine komunikacije, što je po mom mišljenju nekad i najbitnija vještina u IT području.  Iznimno sam zahvalna na ukazanom povjerenju i pruženoj prilici stipendiranja, koja će mi zasigurno pomoći usavršiti znanja stečena kroz fakultetsko obrazovanje, te steći nova znanja. Isto tako, nadam se da će moj primjer životnog puta pomoći i drugima da poduzmu neki „odvažan“ korak u daljnjem obrazovanju, jer obrazovanje ne bi trebalo biti ograničeno onim „što znaš?“, nego onim „što si voljan naučiti?“. 

Daniela Piteša, 25 godina, Kaštela 

Završena srednja škola Ivana Lucića u Trogiru, smjer ekonomist. Iako sam pohađala strukovnu školu, najviše su me zanimali matematika i informatika. Od strukovnih predmeta sam najviše uživala u statistici i knjigovodstvu (računovodstvu). Kako je moja pozornost bila ponajviše na matematici i informatici, a zbog drugačijeg programa matematike u strukovnim školama, odlučila sam upisati i dodatnu matematiku kako bih nadopunila svoje znanje te se ujedno i pripremila za pisanje državne mature.   Shvatila sam kako moji interesi idu u smjeru koji je nešto drukčiji od odabira srednje škole pa sam se odlučila na promjenu, te sam upisala Prirodoslovno-matematički fakultet, smjer informatika. Znanja o programiranju sam imala jako malo, ali profesori na fakultetu su me na pravi način uveli u svijet programiranja i zainteresirali da nastavim dalje studirati. Osim samog programiranja, snalaženja u raznim tehnologijama i alatima, nastavnički smjer mi je omogućio razumjeti kako djecu tako i odrasle te im približiti neku temu na primjeren, njima razumljiv, način.   Iznimno mi je drago što mi se pružila prilika nastaviti se usavršavati u struci u tvrtki poput Atosa u kojoj već rade neki od mojih kolegica i kolega, a čija sam predavanja i prezentacije imala prilike slušati na događanjima koje je organizirala ICT županija, upravo u ovom prostoru PICS-a. Hvala još jednom na ukazanoj prilici. 

Luka Čmrlec, 22 godine, Kaštela

Završena srednja škola IV. Gimnazija Marka Marulića nakon čega upisujem preddiplomski studij računarstva na FESB-u. Trenutno pohađam prvu od dvije godine diplomskog studija računarstva na FESB-u. Oduvijek imam sklonosti prema informatičkom svijetu i već dugo planiram postati programer. Još u osnovnoj školi znao samo koji fakultet želim studirati, čak prije nego sam odabrao srednju školu. Vjerujem da ću kroz stipendiju imati priliku naučeno znanje primijeniti na stvarnim projektima i pripremiti se za život nakon faksa. U kompaniji kao što je Atos vidim mogućnost rada na različitim projektima u domenama koje mene zanimaju a to su Umjetna inteligencija, računarstvo u oblaku i sigurnost podataka (kibernetička sigurnost). Iznimno mi je drago što mi se pružila ova prilika gdje ću imati mogućnost daljnje usavršavanja.

Jelena Čulina, Split

Završila sam prirodoslovnu gimnaziju u Splitu, nakon koje sam upisala preddiplomski studij računarstva na FESB-u. Studentica sam druge godine diplomskog studija računarstva te me trenutno od završetka fakulteta dijeli diplomski rad. Drago mi je što mi se pružila ova prilika u Atosu. Nadam se da ću stečena znanja moći uspješno primijeniti te usvajati nova znanja i napredovati u svom radu.