Župan u posjetu ustanovi DES povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom župan Blaženko Boban i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara posjetili su ustanovu DES koja zapošljava 121 osobu s invaliditetom, što je 55% u odnosu na ukupan broj zaposlenih. Nakon što je prošle godine u studenom Ustanova proslavila 70.godina od osnutka, te završila 1. fazu energetske obnove te po prvi put ugradila lift za osobe, započeli su radovi i 2. faze (plinifikacije) koji će povećati energetsku učinkovitost i uštede. 

"Biti osoba s invaliditetom znači biti mentor svima nama ostalima u humanosti, plemenitosti i u vođenju brige u ravnopravnosti. Na nama svima koji obnašamo određene dužnosti od lokalne, regionalne pa do nacionalne je da slušamo mentore koji nas guraju u bolje sutra i koji nas guraju u ravnopravnost svih nas u zajednici u kojoj živimo. To je budućnost svake zajednice pa tako i Splitsko-dalmatinske županije." - istaknuto je župan Blaženko Boban i ovom prilikom zahvalio svim djelatnicima DES-a na primjeru koji pokazuju.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara pozvao je sve tvrtke i pojedince da kupuju i koriste DES-ove proizvode, jer tako osim izvrsnog i kvalitetnog proizvoda, imaju priliku pomoći ovoj ustanovi: "Ponosan sam na sve osobe s invaliditetom u našem gradu i županiji, kojih je na razini naše županije više od 11%, a s kojima zajedno posljednjih nekoliko godina rušimo fizičke i mentalne barijere i u glavama i na gradskim ulicama i institucijama. Tako činimo život osoba s invaliditetom dostojanstvenijim i ravnopravnijim."

Pomoćnica ravnateljice Silvana Grubišić čestitala je današnji dan svim osobama s invaliditetom: "Posebno bih istaknula rad konfekcijskog pogona u ovoj godini, uslijed pandemije COVID-19. Prema potrebama tržišta preorijentirali smo proizvodnju na tekstilne zaštitne maske te tako povećali svoje prihode. U vremenu kada je gospodarstvo gotovo na koljenima, u 2020. godini, DES bilježi povećanje prihoda. Također, svim je zaposlenicima povećana plaća 5% i želim zahvaliti svima koji su doprinijeli tome"

Jučer je, uoči Međunarodnog dana, održana i osnivačka skupština Športskog društva osoba s invaliditetom DES. Predsjednik športskog društva je Edi Ponoš, radnik DES-a, osoba s invaliditetom inače uspješan atletičar koji je predstavljao RH na brojnim međunarodnim natjecanjima.Športsko društvo DES će postati nakon registracije član Športskog saveza invalida grada Splita. Kako Služba za rehabilitaciju ustanove organizira sportske aktivnosti izvan radnog vremena (nogomet, plivanje, kuglanje) upravo zbog OSI, a pojedini radnici – OSI su uspješni sportaši, s vremenom je proizašla potreba da se organizira športsko društvo. Ovo pokazuje kako postoje napori da se osobama s invaliditetom u DES-u obogati i socijalni aspekt život koji je vrlo često oskudan.