Župan u Zapadno-hercegovačkoj županijii: Intenzivnija suradnja i češći uzajamni posjeti

Na sastanku s predsjednikom Vlade Zapadno-hercegovačke županije Zdenkom Ćosićem te gradonačelnicima i načelnicima općina s tog područja, održanom u Grudama u organizaciji tamošnjeg načelnika Ljube Grizelja, župan Blaženko Boban istaknuo je kako će se suradnja na projektnim aktivnostima između ovih dviju županija u budućnosti intenzivirati. Uz župana Bobana u posjetu ZHŽ-u bili su i zamjenici župana Stipe Čogelja i Ante Šošić, pročelnik Kabineta župana Davor Pavić, zamjenik pročelnika Kabineta župana Ivan Baćak te ravnatelj javne ustanove RERA SD Jozo Sarać. Sastanku su nazočili i ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša ZHŽ Miroslav Ramljak, gradonačelnik Širokoga Brijega Miro Kraljević,  gradonačelnik Ljubuškoga Vedran Markotić te načelnik Općine Posušje Ante Begić. 

Fokus sastanka bio je na projektima, a jedan od njih je i brza cesta od Zagvozda prema Imotskom te od Graničnog prijelaza Vinjani Donji prema Mostaru. "Projektne aktivnosti u Zapadno-hercegovačkoj županiji su već u poodmakloj fazi, a i naša dionica od Zagvozda do Imotskoga je u fazi projektiranja za lokacijsku dozvolu. Dodirna točka nam je spoj tih prometnica, a dogovorili smo se da ćemo odraditi zajednički sastanak s ministrom Olegom Butkovićem, kada on bude boravio u Splitsko-dalmatinskoj županiji te s predstavnicima projektanata jedne i druge trase", izjavio je Blaženko Boban, dodajući da je na ovom sastanku bilo riječi i o novom operativnom programu vezanom uz fondove Europske unije.

Domaćin sastanka, načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj apostrofirao je brojke koje govore o važnosti realizacije projekta spomenute brze prometnice. "70 tisuća kamiona tijekom godine prijeđe preko granice, a tu je i milijun putnika na prijelazu Vinjani Donji te oko 700 tisuća na Vinjanima Gornjim. To je ogroman protok, kakvoga gotovo nema na granicama između Hrvatske i BiH", rekao je Grizelj i naglasio kako su po pitanju infrastrukturnih i gospodarskih projekata, ali i podrške Hrvatima u Bosni i Hercegovini itekako usuglašeni stavovi na današnjem sastanku. "Župana i izaslanstvo smo upoznali sa svim detaljima neumskog sporazuma, ali i pregovora u Sarajevu i aktivnosti koje se odnose na promjenu izbognoga zakona, kao i potvrdu konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja i jednakopravnosti Hrvata s ostala dva naroda", zaključio je Grizelj.

Tri konstitutivna naroda moraju biti podloga svih pregovora

Župan se osvrnuo i na aktualnu političku situaciju vezanu uz položaj Hrvata u BiH. "Ne mogu razumjeti da će BiH postojati bez tri konstitutivna naroda. To mora biti baza i podloga bilo kakvih pregovora i razgovora. To je ono što je bitno za hrvatski narod u BiH, a samim time je to i interes Republike Hrvatske i Splitsko-dalmatinske županije", rekao je župan Boban.