Župan uručio ključeve sedam specijalnih vatrogasnih vozila

Svečano je bilo danas u prostorijama Vatrogasne zajednice SDŽ u Splitu prigodom uručivanja ključeva 7 specijalnih vatrogasnih vozila gradonačelnicima, načelnicima, predsjednicima i zapovjednicima DVD-ova gradova Hvara, Kaštela, Komiže, Makarske i Trogira te općina Okrug i Sućuraj . Ključeve su uručili Splitsko-dalmatinski župan  Blaženko Boban i županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina .

Primopredaji vatrogasnih vozila nazočili su i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, kao i glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković.

Nakon gotovo stotinu godina vratili smo dignitet Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici koja je postala nadležno tijelo za vatrogastvo. Izborili smo se da struka upravlja sa vatrogasnim sustavom što je i vidljivo kroz poziciju glavnog vatrogasnog zapovjednika koji nije političar već je isključivo čovjek struke, jer na takvoj poziciji može biti čovjek sa minimalno 10 godina iskustva i obučenosti u vatrogasnim poslovima. Sustav je u cijelosti depolitiziran. Koristim ovu priliku zahvaliti se županu Blaženku Bobanu koji je prihvatio našu inicijativu da županija sudjeluje u nečem ovakvom. Ovo je prvi i jedini slučaj u Hrvatskoj da županija na ovakav način sufinancira nabavku vatrogasnih vozila jer 20 posto je ogroman iznos koji je županija dala i ponudila svim jedinicama lokalne samouprave za kupnju vatrogasnih vozila. Ono što je najvažnije je da ovaj program ide i dalje jer na ovaj način smanjujemo i samu starost vozila obnavljajući vatrogasni vozni park prijeko potrebnom opremom, kazao je Ante Sanader.

Uručivanju su nazočili: gradonačelnik Grada Hvara Rikardo Novak, gradonačelnica Grada Komiže Tonka Ivčević,  gradonačelnik Grada Makarske Jure Brkan, gradonačelnik Grada Trogira Ante Bilić, zamjenik gradonačelnika Grada Kaštela Grgica Benutić, načelnik Općine Okrug Ivica Radić, načelnik Općine Sućuraj Ivan Slavić te zapovjednici  i predsjednici DVD-ova navedenih gradova i općina .

Sukladno Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2020. nalazimo se u glavnom naporu operativne protupožarne sezone  te će ova vozila značajno unaprijediti svekoliku sigurnost građana i njihove imovine i nivo zaštite od požara kako u svakoj pojedinoj jedinici lokalne samouprave tako i Splitsko dalmatinske županije u cjelini , istaknuo je Slavko Tucaković.

Ovo je prva grupa vozila nabavljena na inicijativu VZSDŽ, a uz svesrdnu pomoć Splitsko-dalmatinske županije i navedenih gradova i općina.

Danas smo dodijelili 7 vatrogasnih vozila, odnosno realizirali smo prvi dio programa koji smo pokrenuli prošle godine u suradnji sa lokalnim zajednicama i DVD – ovima sa područja naše županije. U tom programu bilo je zainteresirano 16 DVD – ova odnosno lokalnih zajednica, gdje smo mi kao Splitsko dalmatinska županija sudjelovali sa 20 posto potrebnih sredstava  prilikom nabavke vatrogasnih vozila. Za 15 – tak dana dolazi i novi kontigent od 9 vozila čime će biti zaokružen cijeli jedinstveni projekt na području naše županije, te će naši vatrogasci biti opremljeniji za ukupno 16 novih vatrogasnih vozila istaknuo je župan.

Sukladno zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika vozila će djelovati i na cijelom području RH po potrebi.