Županija na hodočašću u Boki Kotorskoj

Osim proslave blagdana ovog sveca čija je crkvica u Škaljarima zajedničkim snagama kotorskih katolika, Splitsko-makarske nadbiskupije i pomoći od strane naše države, Županije i Grada Splita obnovljena i posvećena prije dvije godine, povod posjete Boki Kotorskoj bila je i pomoć Županije i gradova i općina s njenog područja u obnovi crkve svetog Eustahija u Dobroti.

Naša Županija u dva je navrata kotorskom biskupu uručila po 100 tisuća kuna kako bi crkva u kojoj se nalaze i slike solinskog umjetnika, Joze Kljakovića, bila obnovoljena. Uz dožupane Anđelku Vuko i Luku Brčića koji su ovom prigodom kotorskom biskupu, mons. Iliji Janjiću uručili drugu polovicu donacije, svoje priloge dali su i Grad Kaštela sa 30 tisuća kuna, gradovi Omiš i Vrgorac sa po 10 tisuća, te Grad Solin koji je za tu svrhu izdvojio 15 tisuća kuna, s tim da će se isti iznos izdvajati svakih šest mjeseci, sve dok se projekt ne završi.

Svoj doprinos dali su i župljani Gospe od Otoka koji su tijekom korizme prikupili nešto više od 20 tisuća kuna, a novac je kotorskom biskupu osobno uručio župnik Gospe od Otoka, don Vinko Sanader. Dan uoči proslave svetog Dujma u kotorskoj je katedrali svetog Tripuna održan cjelovečernji koncert solinskog Papa Benda do kojeg je došlo nakon dvogodišnje povezanosti župe Gospe od Otoka i kotorske biskupije. Kotorski biskup bio je više nego zadovoljan kako koncertom Papa benda tako i odazivom predstavnika gradova iz Splitsko-dalmatinske županije koji su na ovaj način pokazali da nisu zaboravili na svoje sunarodnjake u Crnoj Gori.

Papa Bend pjevao je i na koncelebriranoj svetoj misi prigodom proslave blagdana svetog Dujma dok je propovijed predvodio župnik Gospe od Otoka, don Vinko Sanader.