Županija se kandidirala za 9 projekata „Jadranskog programa za susjedstvo“

O uključenju Splitsko-dalmatinske županije u inicijativu Europske Zajednice INTERREG  III  A („Jadranski program za susjedstvo“), te o korištenju europskih fondova  govorili su Božo Sinčić i Joško Stella, v.d. pročelnici Upravnog odjela za gospodarstvo, obnovu i razvitak i Upravnog odjela za turizam. U Splitsko-dalmatinskoj županiji je osnovan strateški euro – tim na čelu sa splitsko-dalmatinskim županom Antom Sanaderom, a u njemu su i stručnjaci iz različitih oblasti. Sam INTERREG pokrenut je s ciljem razvoja prekogranične suradnje između pograničnih područja sa granicom Europske Unije. Splitsko-dalmatinska županija se kandidirala za učešće u 9 projekata – u različitim oblastima, a trebalo bi surađivati sa talijanskim gradovima i regijama (Ancona, regije Abruzzo, Campobasso, Friuli – Venezia – Gulia, Marche i Molise). 

Preduvjet  za učinkovito korištenje sredstava predpristupnih fondova bio je Regionalni operativni program (ROP). Nakon 11 mjeseci rada stručnog tima splitski Ekonomski fakultet krajem 2005. predao je Županiji završen ROP. Osnovni ciljevi koje je ROP postavio su: razvitak gospodarstva, očuvanje okoliša i zbrinjavanje otpada, razvoj ljudskih resursa i kvalitete infrastrukture.

 Što se tiče korištenja europskih fondova za sredstva CARDS-a Splitsko-dalmatinska županija je kandidirala „Centar za gospodarenje otpadom“ i već dobila 400.000 eura, a natječe se i za dodatna sredstva s obzirom na vrijednost projekata od 50 milijuna eura. Jednako tako Splitsko-dalmatinska županija je kandidirala projekt odvodnje za područje Dugopolja (vrijedan 20 milijuna eura).

 U suradnji Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, regije Venetto, tvrtke „Informest“ iz Gorizie i Županije upravo je objavljen natječaj za školovanje 12 operatera u turizmu u projektu destinacijskog menadžmenta pod nazivom „Tourism initiative Croatia“. Riječ je o šest operatera iz javnog i šest iz privatnog sektora, a projekt je vrijedan 200 tisuća eura.

 Nakon rasprave članovi Županijskog poglavarstva uputili su ovo Izvješće Županijskoj skupštini na raspravu i odlučivanje. Jednako tako pred vijećnicima Skupštine Splitsko-dalmatinske županije naći će se i Godišnji obračun proračuna za 2005. godinu.
        

                                                                                           Marijana Šundov