Obavijesti

71 milijun kuna za 18 projekata dalmatinskih komunalnih poduzeća

Predstavnici komunalnih društava iz Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske. Zadarske i Šibensko-kninske županije u Splitu su s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede, potpisali 18 ugovora ukupno vrijednih 71 milijun kuna, koji se financiraju iz Programa ruralnog razvoja putem mjere 7.2.1. Projekti se financiraju u stopostotnom iznosu, a Splitsko-dalmatinska županija pokazala se kao jedna od najboljih. Osigurala je 25,6 milijuna kuna za osam projekata.

- To je vrlo bitno jer lokalne zajednice teško iz vlastitih sredstava mogu naći 10 ili 15 posto učešća da bi mogli sudjelovati u projektima, a važno je i da će 50 posto sredstava već nakon potpisivanja ugovora avansno biti prebačeno na račune komunalnih poduzeća koji su potpisnici ugovora. To je značajno kako bi se moglo što prije početi raditi - kazao je župan Blaženko Boban i najavio kako se sličan natječaj očekuje i do kraja godine, a sredstva će se dodjeljivati za nerazvrstane ceste.

Pozvao je one koji su dobili novac na ovom natječaju da pomognu kolegama koji se sada nisu kandidirali ili nisu prošli kako bi i oni dobili potreban novac za projekte.

Župan je najavio da će  odrediti jednu osobu koja će obići sva komunalna poduzeća i pomoći im u pripremi dokumentacije za prijavu. Naglasio je i kako Županija svake godine izdvaja 5,5 milijuna kuna za poboljšanje vodoopskrbe i odvodnje te da je uvjeren da će i na ponovljenom natječaju, kao i na natječaju koji se očekuje do kraja godine, ponovno biti među najboljima.

Marija Vučković, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, istaknula je da s Agencijom za plaćanja intenzivno rade na pojednostavljivanju procedura i da se prvi rezultati već vide.

- Najvećim promjenama svjedočimo sada na mjeri IV, investicijskoj mjeri Programa ruralnog razvoja. Prve su odluke donesene u roku od 43 dana što je veliki napredak u odnosu na ono što je bilo kada je za neke odluke trebalo proći i dvije godine - istaknula je ona i dodala da i dalje planiraju raditi na tome da što bolje surađuju sa županijama kako bi bili još kvalitetniji i brži.

Uz osam projekata iz Splitsko-dalmatinske županije, novac je dodijeljen i za sedam projekata iz Zadarske, tri iz Dubrovačko-neretvanske i jedan iz Šibensko-kninske županije.

- Posebno me veseli da se ove mjere provode na otocima i u ruralnim dijelovima sve četiri županije. Tako će se doprinijeti kvaliteti života u ruralnim krajevima što će, vjerujem, na kraju omogućiti i ostanak mladih na tim područjima - kazala je na kraju Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.