28. studenog 2023.

BOBAN: Oduševljen sam radovima na centru u Lećevici

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban u utorak je sa suradnicima obišao radove na projektima na zapadnom dijelu županije – nastavno regionalno središte za obuku vatrogastva u Vučevici, prometnicu koja vodi prema budućem tunelu Kozjak, obilaznicu Lećevice i Regionalni centar čistog okoliša u Lećevici. „Fasciniran sam tehnologijom koja se koristi u gradnji ovoga centra, posebice s obzirom na sigurnost u vidu zaštite okoliša. Vidjeli smo da se grade i objekti koji će biti ovdje na RCČO-u. Oduševljen sam današnjom posjetom svim gradilištima, čija se vrijednost mjeri u milijunskim iznosima“, izjavio je župan

Zamjenik župana Ante Šošić također je izrazio zadovoljstvo tijekom radova na centru u Lećevici. „Vrlo je impresivno vidjeti građevinske radove na 25 hektara. Ovo je prva faza regionalnog centra za zbrinjavanje otpada, čija je vrijednost 20,6 milijuna eura. Osim nje, u gradnji su još tri pretovarne stanice, a grade se servisna zgrada, plohe za reciklažno dvorište, komunikacijska prometnica i velika deponija za inertizirani otpad“, rekao je Šošić.

Direktor Regionalnog centra čistog okoliša Ivan Vukorepa istaknuo je kako su na projektu izgradnje centra u Lećevici angažirani vrhunski stručnjaci iz STEM područja. „Sve radimo uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Splitsko-dalmatinske županije. Nadamo se da ćemo ispoštivati rokove te da ćemo u skorije vrijeme imati završenu prvu fazu“, rekao je Vukorepa.

Načelnik Općine Lećevica Ante Baran ističe važnost povratka mladih ljudi na područje njegove općine. „S gospodinom Bobanom smo razgovarali o nizu projekata koji su bitni za razvoj naše općine i povratak ljudi, pogotovo mlađih generacija. Očekuje se puštanje u rad trafostanice u Lećevici koja bi stabilizirala opskrbu električnom energijom naše, ali i susjednih općina“, rekao je Baran.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić smatra kako je preduvjet za izgradnju centra dovođenje ceste i infrastrukture. „Zbog toga smo krenuli s projektom izgradnje pristupnih cesta. Trebamo rekonstruirati ukupno 13 kilometara cesta. U ovom trenutku smo odradili drugu fazu, obilaznicu Lećevice u dužini od 4 i pol kilometra. Pripremamo projekt treće faze, a to je spoj do samoga centra“, izjavio je Škorić.

Pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić ističe kako je projekt regionalnog trenažnog centra za obuku vatrogastva u Vučevici u visokoj fazi završenosti. „Završetkom ovoga projekta naši vatrogasci dobivaju jedan trenažni centar koji ne postoji u ovom dijelu Europe. Vatrogasci i svi oni koji se obrazuju u području žurnih službi ovdje će imati priliku obogatiti i usavršiti svoja znanja“, izjavio je Gabrić.