19. listopada 2022.

BOBAN: Projekt "Skriveni habitati" ima vrlo važnu ulogu u provođenju disperzije turizma


Centar za posjetitelje „Skrivena Dalmacija“ u Dugopolju puno će doprinijeti provođenju disperzije turizma u Dalmatinsku zagoru, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je župan Splitsko-dalmatinske županije najavio skoru predaju navedenoga objekta javnoj ustanovi „More i krš“ te završnu konferenciju EU projekta „Skriveni habitati“.

„Stvorili smo jednu vertikalu oko disperzije turizma. Drugi jako bitan segment projekta jest povratak prirodi. Turistički djelatnici svjesni su kako turizam nisu samo more i sunce nego planinarenje, pješačenje, biciklizam i obilazak brojnih prirodnih i kulturnih znamenitosti. Ovaj projekt to uistinu nudi“, rekao je župan Blaženko Boban.

Voditelj ovoga projekta je zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja. On je rekao kako je procijenjena vrijednost projekta je 34 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva čine 19.475.727,09 kn, odnosno 61% od prihvatljivih sredstava. Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je ostatak sredstva osiguran iz proračuna partnera u projektu. „Projekt obuhvaća izgradnju interpretacijskoga centra Skrivena Dalmacija u Dugopolju, edukacijske dvorane u Dugopolju, interpretacijske infrastrukture Mosor sjever i Mosor jug te interpretacijski info punkt Maslina. Ovo je dio jednoga šireg i većeg brenda na kojemu Splitsko-dalmatinska županija radi još od 2014. godine, koji se zove Skrivena Dalmacija i koji će na jednom mjestu objediniti brojne projekte“, rekao je Čogelja.

Ravnatelj ustanove „More i krš“ Domagoj Lažeta ističe kako vjeruje da će centar za posjetitelje u Dugopolju s radom započeti početkom prosinca ove godine. „Potrebno je testirati multimedijalnu opremu, a u pripremama smo se bazirali na edukaciju i privlačenje osnovnih i srednjih škola, ustanova za osobe s posebnim potrebama te Centrom izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije“, naveo je Lažeta.

U realizaciji ovog kapitalnog projekta sudjelovali su Splitsko-dalmatinska županija s ukupno 7 partnera - Javna ustanova More i krš, Grad Split, Grad Kaštela, Općina Dugopolje, TZ grada Splita, TZ grada Kaštela i TZ općine Dugopolje.

Projekt je namijenjen lokalnom stanovništvu, turistima, turističkim agencijama i DCM kompanijama (destinacijski menadžment), udrugama turističkih vodiča, hotelima i kampovima, privatnim iznajmljivačima, poduzetnicima, obrtima i OPG-ovcima, vrtićima, osnovnim i srednjim školama, fakultetima, ekološkim udrugama i znanstvenoj zajednici.