1. prosinca 2023.

ČOGELJA: Inkluzija osoba s invaliditetom jedan od stupova razvoja Splitsko-dalmatinske županije

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja u petak je u ustanovi DES sudjelovao na obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Tom prilikom Čogelja je istaknuo kako je jedan od stupova razvoja Splitsko-dalmatinske županije i inkluzija. „Sretan sam što smo prilikom donošenja proračuna uspjeli dogovoriti da se kroz sve naše programe provode djelatnosti za zaštitu digniteta i olakšanje života osobama s invaliditetom. Svi takvi projekti će imati prednost prilikom ocjenjivanja. Splitsko-dalmatinska županija u tom smjeru vrlo dobro radi“, smatra Čogelja.

DES ima 210 zaposlenika, od kojih je 113 osoba s invaliditetom i ima šest proizvodnji. „Sljedeće godine otvaramo praonu, gdje ćemo zaposliti sigurno još 7 osoba. Zbog toga smo u našim akcijskim planovima stavili aktivnu politiku zapošljavanja, gdje idemo prema osobama s invaliditetom i tražimo ih na tržištu. Uparujemo ih s radnim mjestom i na kraju zapošljavamo ih u jednom projektu od 3 mjeseca, kako bismo bili sigurni da su se poklopile njihove potrebe i radno mjesto“, rekao je ravnatelj ustanove DES Stanko Dell' Orco.

Saborska zastupnica Ljubica Lukačić ističe kako Zakon o inkluzivnom dodatku ide u drugo čitanje i da će se donijeti do kraja zasjedanja. „Postoji 5 skupina u koje će osobe s invaliditetom biti raspoređene, a najteži će primati 720 eura. Druga razina primat će 480 eura, a treća 460 eura. Četiri naknade se spajaju u jednu, inkluzivni dodatak. U te tri razine ulaze najteže osobe s invaliditetom“, izjavila je Lukačić.