Obavijesti

Demografska konferencija u Imotskom: Županija ima jedinstven paket demografskih mjera

Splitsko-dalmatinska županija i Slobodna Dalmacija organizirali su danas u Imotskom konferenciju “Demografska obnova Dalmatinske zagore".

"Kroz panel raspravu je vidljivo koji su sve benefiti života u Dalmatinskoj zagori, ali i zbog čega sve mladi odlaze iz ovih krajeva. Nama u Splitsko-dalmatinskoj županiji pokazala je smjer gdje se trebamo korigirati i što to ispravno radimo u svojim nastojanjima da popravimo demografsku sliku naše zagore. Zato hvala svim panelistima. Posebno sam sretan što su među panelistima bili i korisnici naših programa, ali i što su kroz raspravu iz gledališta sudjelovali i oporbeni vijećnici iz naše Županijske skupštine", izjavio je župan Blaženko Boban.

Jedan od panelista bio je i predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Hrvatskoga sabora, Marko Pavić. On ističe kako mu je zadovoljstvo što je za konferenciju o demografiji odabran upravo Imotski. "Ova tema je puno šira od izgradnje vrtića i potpore novorođenima, što Vlada, Županija i gradovi svakako rade. Ova tema uključuje osiguravanje zaposlenja, cesta, brzoga interneta i opstanka mladih ljudi", smatra Pavić.

Panelist je bio i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić, koji je podsjetio kako upravo Županija ima cjelovit paket demografskih mjera. "Rasprava je bila konstruktivna. Utvrdili smo određene hendikepe u djelovanju svih dionika na usporavanju demografskoga pada. Ono što naša županija provodi po pitanju demografije je jedinstven paket mjera. Podupiremo i pozdravljamo mjere Vlade Republike Hrvatske usmjerene na izgradnju vrtića. Čuli smo da je u Republici Hrvatskoj dvije milijarde kuna uloženo u gotovo 500 vrtića u posljednjih 5 godina", rekao je Šošić i zaključio kako Splitsko-dalmatinska županija čini sve kako bi brojke iz posljednjega popisa stanovništva preokrenula na pozitivnu putanju.

Uz Šošića i Pavića panelisti su bili gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin, načelnik Općine Primorski Dolac Joško Dujmović te korisnica županijskoga programa "Tu je tvoj dom" Nela Šućur.