13. ožujka 2024.

Dodijeljeni ugovori iz projekta Zaželi

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u srijedu su dodijeljena 32 ugovora vrijedna više od 25 milijuna eura u okviru poziva „ Zaželi – prevencija institucionalizacije“. Ugovore su dodijelili državni tajnik Ivan Vidiš, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

Župan Blaženko Boban rekao je kako je ovo najbolji, najljepši i najkvalitetniji projekt. „Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske jer se ovaj projekt ne mjeri samo u novcu. 10 korisnika imamo iz Splitsko-dalmatinske županije koji će se brinuti o 1200 ljudi. Projekt je toliko dobar i kvalitetan da su ostala brojna prijateljstva između korisnika i onih koji su skrbili o njima. Vrijednost ovoga projekta su topla riječ i zagrljaj“, rekao je Boban i dodao kako se i na ovaj način dokazuje da smo socijalno društvo. 

Državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš ističe kako je u ovoj fazi osigurano ukupno 210 milijuna eura. „Svi koji su administrativno zadovoljili moći će provoditi projekt, a osigurali smo nikad duže trajanje. Sve to ima nevjerojatan utjecaj na korisnike, prvenstveno starije osobe u ruralnim krajevima. Pružatelji usluga njima su gotovo kao obitelj“, izjavio je Vidiš.

Stipe Efendić sudjelovao je u kreiranju brojnih projekata iz programa „Zaželi“, najviše u Cetinskoj krajini. „Kada starijim osobama pomognete, to im puno znači. Sve nam to daje jedan zamah. Ovo je četvrti ciklus ovoga projekta i najveći problem kod korisnika je samoća. To im je jedini spoj s ostatkom svijeta. Njima djeca dolaze jednom ili dvaput godišnje. Naše gerontodomaćice i njegovateljice ponovno počinju kod nas raditi“, rekao je Efendić.