24. ožujka 2022.

E-CITIJENS projekt predstavljen na svečanoj sjednici Stožera civilne zaštite SDŽ

Povodom obilježavanjaMeđunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske,održana svečana sjednica na kojoj je, između ostalog, predstavljen i projekt E-CITIJENS.

Nakon uvodnog predstavljanja partnera u projektu te općih i specifičnih ciljeva, voditelj projekta Ognjen Ćavar iz Upravnog odjela gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu SDŽ, te stručnjaci za civilnu zaštitu Igor Milić i Petar Vitas iz Mreže civilne zaštite,prezentiralisu dosadašnje rezultate i provedene aktivnosti. Očekivano, najveći interes pobudio je inovativniEDSS sustav za podršku odlučivanju u upravljanju hitnim situacijama za potrebe civilne zaštite zasnovan na građanskom novinarstvu kroz korištenje društvenih mreža, s ciljem poboljšanja sigurnosti na području Jadrana.

Na svečanoj sjednici prisustvovali su većinom ključni dionici projekta koji su imali priliku upoznati se s glavnim karakteristikamaplatforme i naprednog softverate dobiti uvid u objedinjeni prikaz informacija na mapi koje se prikupljaju od građana putem društvenih mreža, senzora (npr. meteorološki podaci, kamere…) i izradom scenarija razvoja kriznih situacija s potencijalnim rizicima.

Važnost ovog predstavljanja najviše se izražava u odnosu na radni paket 5. projekta E-CITIJENS odnosno puštanje u rad platforme EDSS (sustav za potporu donošenju hitnih odluka zasnovan na društvenim medijima) i prijenos regulatornog okvira za hitne službe, čiji su najviši predstavnici bili upravo i sudionici sjednice. Uz načelnika SCZ – Damira Gabrića i njegove suradnike, sjednici i prezentaciji projekta nazočili su najviši predstavnici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć SDŽ, Policijske uprave SD, HGSS-a Split, NZJZ-a, Lučke kapetanije Split, ravnatelj Doma zdravlja SDŽ, voditelj službe spašavanja Crvenog križa, zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije i predstavnik agencije za regionalni razvoj RERA SDŽ.

Projekt E-Citijens se financira u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014.-2020. te je ukupna vrijednost projekta 2.846.100,00 eura. Predviđeno je trajanje projekta do 30. lipnja 2022. godine.