Obavijesti

Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija zajednički obilježili Dan državnosti u Splitu

Dan državnosti u Splitu je obilježen svečanošću koju su u Staroj gradskoj vijećnici zajedno organizirali Splitsko-dalmatinska županija i Grada Split, a govornici su naglasili kako nam je sada potrebno zajedništvo kakvo je postojalo 90-ih godina prošlog stoljeća te su istaknuli važnosti hrvatskih branitelja u stvaranju države.

"Hrvatski branitelji su temelj ovog datuma", rekao je župan Boban. Po njegovim riječima u hrvatskom društvu postoji problem što smo "bombardirani negativnim vijestima". "Bombardiraju nas samo negativnim vijestima i negativnim informacijama koje dobiju prostor, a svi uspjesi koji se događaju ostaju u sjeni", kazao je Boban. U tom je kontekstu dodao kako svugdje u svijetu postoje politička razmišljanja "od krajnje lijevog do krajnje desnog spektra, ali svima u svijetu je jedinstveno da ljube svoju himnu, svoju zastavu i svoju domovinu".

"To je onaj segment koji u našem narodu nedostaje, to je segment za koji hrvatski branitelji nisu dali svoje živote i gdje su oni očekivali da ćemo biti svi zajedno, te da ćemo jedni drugima prigovarati u gospodarstvu, političkim društvenim ili sportskim aktivnostima, ali kad je u pitanju domovina, himna, zastava i ljubav prema domovini - nema prigovora, tu smo svi jedno. Kada to postignemo u hrvatskom narodu onda će svaka žrtva data u Domovinskom ratu biti ponosna što je svoj život dala za Domovinu", poručio Boban.

Splitsko-dalmatinski župan nada se da će doći vrijeme da će hrvatska himna, zastava i Domovina biti "svetinja svakom stanovniku svoje države."

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako je zajedništvo "temelj svega pa tako i domoljublja."  "Potrebno je promovirati vrijednosti domoljublja, iste one vrijednosti koje su izravno i sa svojom žrtvom unijeli u ovu zemlju naši branitelji", rekao je Krstulović Opara.

Predsjednik Skupštine splitsko-dalmatinskežupanije Petroslav Sapunar je istaknuo kako je Dan državnosti jedan od najvažnijih datum hrvatske povijesti.

"Moramo biti ponosni što pripadamo generaciji koja je svjedočila stvaranju hrvatske države i koja novim naraštajima duguje opstanak u stabilnom i demokratskom okruženju", rekao je Sapunar.