11. ožujka 2017.

Hrvatsko prvenstvo robotičara u Sinju

Dvjesto mladih robotičara iz cijele Hrvatske jutros su u školskoj športskoj dvorani sinjske gimnazije počeli natjecanje koje je izlučno za Svjetsko prvenstvo robotičara što će se održati ove godine u Japanu.

Organizatori natjecanja su Hrvatski robotičarski Savez i Hrvatsko društvo za robotiku. Suorganizator natjecanja je Splitsko-dalmatinska županija.

Natjecatelje, mentore i roditelje su pozdravili župan Zlatko Ževrnja, povjerenik za grad Sinj Igor Vidalina, predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić, pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Momir Karin, glavna tajnica Ministarstva vanjskih poslova Loreta Kušen, izaslanik ministra obrane brigadir Podrug, te izaslanik zagraebačkog gradonačelnika Bandića, gosp. Vučković.

Župan je u pozdravnoj riječi kazao da ovo nije prvi put kako se susreće s mladim robotičarima jer je prošle godine primio pobjednike iz naše Županije. "Rado smo prihvatili biti suorganizator ovog zanimljivog natjecanja jer znamo koliko znači prepoznati i poticati mlade, nadarene učenike, posebno iz tehničkih znanosti. Nakon ovog događaja idem u Split gdje ću predati diplome i pohvalnice polaznicima županijskog Centra izvrsnosti iz matematike, koji je prvi u nizu centara izvrsnosti koje županija planira otvoriti"- rekao je župan i najavio već na jesen otvaranje Centra izvrsnosti za mlade robotičare i informatičare.

U ime predsjednika Sabora, Bože Petrova, natjecatelje je pozdravio i natjecanje otvorio saborski zastupnik Miro Bulj. Prije natjecanja sve okupljene je blagoslovio sinjski gvardijan Petar Klapež.