17. kolovoza 2005.

I PREDSJEDNIK MESIĆ NA "STAROGROJSKOJ FEŠTI"

 

Svečana sjednica Gradskog vijeća
foto: B.Kragić

Proslava je i ovaj put započela svečanom sjednicom Gradskog vijeća kojoj su pored vijećnika nazočili i  brojni visoki uzvanici i prijatelji Starog Grada, među kojima i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, saborski zastupnici;  Vesna Pusić, Tonći Tadić, Luka Rojić i Kruno Peronja, državni tajnik za opću upravu Antun Palarić, zamjenica župana splitsko-dalmatinskog Anđelka Vuko, te gradonačelnici gradova prijatelja Jiri Belehradek (Velike Opatovice-Češka), Gabor Mijakich (Szentandre-Mađarska) i Antun Dubravko Filipec (Samobor).
 
Nakon klapske izvedbe državne himne sjednicu je otvorio gradonačelnik Starog Grada Visko Haladić koji je istaknuo kako se protekle dvije godine bile najplodonosnije u smislu razvoja grada i najavio daljnje projekte od kojih su najvažniji nastavak izgradnje kanalizacije, uređenje gradskog parka, rekonstrukcija Doma za starije i nemoćne, te potpuna sanacija komunalnog deponija Dolci.

 

Nagrada Grada  za posebne zasluge u sportu i promicanju grada,ove je godine pripala Faros Maratonu, odnosno Vinku Šoljanu, direktoru ove 30 godina stare sportske manifestacije, koja će 28. kolovoza u Stari Grad dovesti najzvučnija imena svjetskog daljinskog plivanja.
 
Predsjednik Mesić je uz prigodne čestitke i ovom  prilikom ponovio svoje stajalište kako je decentralizacija vlasti, ali i sredstava ,ključ za brže i efikasnije rješavanje lokalnih problema. Također se osvrnuo na katastrofalne posljedice privatizacijskog procesa, zbog čega se on, između ostalog, zalaže za prestanak rasprodaje 'nacionalnog blaga'.


Predsjednik Mesić i zamjenica
župana Anđelka Vuko
foto: Boris Kragić

Zamjenica župana splitsko-dalmatinskog Anđelka Vuko drevnom je Farosu zaželjela da i budućnosti vrednuje bogato kulturno i civilizacijsko  nasljeđe starih Grka, ali da nikada ne zaboravi na mlade koji su pokretač razvoja grada, cijelog  otoka i Domovine. Također je izrazila nadu da će se i dalje nastaviti izrazito dobra suradnja Županije i hvarskih čelnika.
 
Povodom blagdana sv.Roka, zaštitnika Starog Grada, koncelebriranu sv, misu pred crkvom sv Petra predvodio je msgr. Joško Šantić, generalni vikar Vojnog ordinarijata.

 'Starogrojska fešta' nastavila se na gradskom trgu 'Tvrdalj' uz spektakularan vatromet i nastup najpopularnijeg hvaranina Gegota uz pratnju benda Picigin.