Obavijesti

Luka u Sućurju nosi ime hrvatskog branitelja Ante Franičevića

U znak sjećanja na hrvatskog branitelja Antu Franičevića danas (ponedjeljak), 29. studenoga, na dan kada je položio svoj život 1991. godine, njegovim imenom je nazvana luka u Sućurju.

Ploču s Antinim imenom su otkrili Antin suborac Ivan Matić i brat Dinko.

Prije otkrivanja u novom mjesnom groblju na grob pokojnog Ante vjence su položili zapovjednik flote Hrvatske ratne mornarice kapetan bojnog broda Darko Malečić kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića , a kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana vjenac je položio dožupan Stipe Čogelja. Potom su vijence položili načelnik općine Sućuraj Ivan Slavić te uime Udruge vetarana HRM Miroslav Lozina. Prigodnu molitvu predvodio je sućurajski župnik fra Stipo Marčinković.

Danas je u ime župana Bobana, ovom događaju nazočio zamjenik župana Stipe Čogelja, koji je nakon otkrivanja spomen-ploče, izjavio: - Nije ovo sam simbolično otkrivanje spomen ploče hrabrom hrvatskom branitelju Anti Franičeviću, nego smo luku imenovali njegovim imenom da bi novi naraštaji s ponosom čuvali sjećanje na sve hrvatske branitelje. Splitsko-dalmatinska županija i naša Lučka uprava na ovaj način šalju poruku svim našim mladima o vrijednostima koje moramo zajednički čuvati - kazao je Čogelja.

-Evo, danas smo ovodom 30. godišnjice pogibije našeg sumještanina kapetana korvete HRM-e Ante Franičevića, sudionika akcije zarobljavanja prvog ratnog broda koji je izvjesio hrvatsku zastavu, otkrili spomen ploču njemu u čast, kao spomen svim budućim generacijama da Ante Franičević kao i ostali dragovoljci Domovinskog rata su neštedeći sebe stali na branik Domovine i junačkim djelima sve nas skupa zadužili, da bi mi danas živjeli u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj. Njemu u čast novo pristanište u luci Sućuraj odlukom Općinskog vijeća nositi će njegovo ime. Slava mu!!! -  kazao je nakon otkribanja spomen ploče, načelnik općine Sućuraj, Ivan Slavić

Nakon što su splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban (HDZ) i njegov zamjenik Ante Šošić (HDZ), prije skoro mjesec dana, u društvu načelnika Ivana Slavića, posjetili gradilište novog trajektnog pristaništa u najistočnijem hvarskom mjestu, evo sada je operacionalizirana važna odluka Općinskog vijeća. Prema tom dokumentu, luka  nosi ime Ante Franičevića, poginulog branitelja iz redova Hrvatske ratne mornarice, koji je posmrtno odlikovan Ordenom Petra Zrinjskog i Frana Krste Frankopana te mu je dodijeljen čin kapetana korvete. Inicijativa o imenovanju začela se suradnjom Općine Sućuraj i Udruge veterana HRM-a, a Franičević ostaje upamćen po tome što je zajedno s pripadnikom HRM-a Ivanom Matićem i djelatnicima brodogradilišta "Greben" iz Vele Luke, Željkom Županovićem i Daliborom Zokićem, sudjelovao u akciji oduzimanja desantno-jurišnog čamca Jugoslavenske ratne mornarice, koji je postao prvi ratni brod koji je podigao zastavu Republike Hrvatske.

Podsjetimo, ovaj projekt u Sućurju vrijedan 30 milijuna kuna, sufinancira Europska unija s 21 milijun kuna, a ostatak novca osigurala je Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije, na čelu s Domagojem Maroevićem.