24. studenog 2022.

Mladi glumci čitali štićenicima doma u Sutini

Prva od šest radionica “Čitajmo umirovljenicima: glumci u gostima” održana je u ARKUS – Domu za starije i nemoćne osobe u Sutini kod Muća, u četvrtak 24. 11. 2022. u prijepodnevnim satima.

Radionica se organizirala u sklopu projekta Gradske knjižnice Marka Marulića Split te partnera Splitsko-dalmatinske županije “Za dobre vibre – čitaj libre”.

Kroz radionice “Čitajmo umirovljenicima: glumci u gostima” želi se omogućiti da književnost i kultura dođu do ljudi koji zbog bolesti, nepokretnosti, invaliditeta, potrebe za njegom, terapijom i slično ne mogu samostalno čitati i/ili pristupiti knjizi. Radionicama se želi potaknuti čitanje i čitalačka pismenost za ciljnu skupinu osoba starijih od 54 godine.

Mladi glumci te studenti s Umjetničke akademije u Splitu: Davor Pavić, Petar Salečić, Lara Jerončić, Nika Petrović i Stipe Jelaska pod vodstvom izv. prof. art. Brune Bebić pripremili su interpretaciju teksta “Kun Frane i njegov Tovar”, Marka Uvodića iz zbirke Libar Marka Uvodića Splićanina.

Dvanaest sudionika, korisnika Doma bilo je oduševljeno što su imali priliku poslušati ovaj zanimljiv tekst te su izrazili želju za još ovakvih izvedbi. Pohvalili su mlade glumce na pravoj izvedbi varoškog govora, a mnogi su se prisjetili svog djetinjstva i dana mladosti. S obzirom da do sada nisu imali priliku slušati glumačke izvedbe u Domu ovo im je bilo ugodno iznenađenje.

Provedba radionice sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Projekt “Za dobre vibre – čitaj libre” za cilj ima razvoj čitalačke kulture i pismenosti na području Splitsko-dalmatinske županije uspostavom bibliobusne službe koja će omogućiti pristup knjizi svima koji nemaju dostupne knjižnice na području svoje općine ili grada, kao i promicanju i popularizaciji čitalačke kulture posebice u populaciji osoba mlađih od 25 godina, starijih od 54 te osoba s invaliditetom te kroz navedene aktivnosti doprinijeti povećanju socijalne uključenosti navedenih ciljnih skupina projekta.
Nositelj projekta je Gradska knjižnica Marka Marulića Split, a partner je Splitsko-dalmatinska županija. Razdoblje provedbe projekta je od 16.09.2021. do 16.09.2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 3.938.232,95 HRK od čega je 3.347.498,01 HRK sufinancirano iz sredstava Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a 590.734,94 HRK iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.