15. prosinca 2023.

Održana završna konferencija projekta CEKOM 3LJ

U Poslovno uslužnom centru 3Lj u GZ Čaporice održana je završna konferencija projekta CEKOM 3-LJ-KK.01.2.2.03.0017. Ukupna vrijednost projekta je 9.780.511,70 eura, a razdoblje provedbe 8. lipnja 2020. – 31.12.2023.

U temeljnim dokumentima projekta  istaknut je opći cilj projekta. Naglašeno je poticanje gospodarskog razvoja i uvođenje strukturnih promjena, poboljšanje inovacijskog okruženja i jačanje inovacijskog lanca vrijednosti kroz povećanje aktivnosti istraživanja, razvoja i inovacija poslovnog i znanstveno-istraživačkog sektora usmjerenih na komercijalizaciju rezultata u cilju diversifikacije proizvodnje unutar dva tematska područja Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske: Zdravlje i kvaliteta života i Hrana i bio-ekonomija. Sve se to odnosilo na činjenici kako treba doprinijeti poboljšanju investicijskog i inovacijskog okruženja Splitsko-dalmatinske županije, s naglaskom na Dalmatinsku zagoru i jačanju istraživačke infrastrukture u cilju privlačenja kapitala i novih investicija u visoko tehnološki sektor (farmaceutika) i industriju u nastajanju (proizvodnja zdrave i funkcionalne hrane).

Na konferenciji je istaknuto kako vrijeme projekta je donijelo ključne aktivnosti, a to su  rezultati projekta odnosno razvoj 15 novih inovativnih proizvoda u područjima farmaceutike, nutricionizma i funkcionalne hrane baziranih na ljekovitom i aromatičnom bilju. Ova uistinu značajna gospodarska I društvena triljska priča počela je prigodnim obraćanjima domaćina I sudionika na projektu. Pozdravne riječi dobrodošlice uputio je Ivan Šušnjara, v.d ravnatelj Ustanove CEKOM 3LJ.

U ime gradonačelnika Trilja Ivana Bugarina, koji zbog drugih poslovnih obveza nije nazočio Konferenciji, nazočnima se obratio pročelnik Grada Trilja Dino Hrustić.

U ime Sveučilišta u Splitu i rektora Dragana Ljutića, o značaju ovog projekta govorio je Igor Jerković, prorektor za znanost i kvalitetu,

Od početka izgradnje GZ Čaporice u svim projektima sudjeluje i Splitsko-dalmatinska županija.O tim aktivnostima s posebnim naglaskom na današnju temu govorio je župan Blaženko Boban.

Nakon pozdravnih govora uslijedile su tematske cjeline konferencije. Predstavljanje rezultata projekta CEKOM 3LJ imao je Mate Paštar ,viši savjetnik JU RERA S.D. 

Pored navedenih govornika konferenciji su nazočili čelnici predstavnici  jedinica lokalne samouprave s područja SDŽ, predstavnici gospodarskih subjekata koji djeluju u GZ Čaporice te drugi poduzetnici gospodarstvenici, vlasnici OPG-ova, znanstvenih i stručnih ustanova, predstavnici medija i zainteresirani građani.

U okviru konferencije održana je zanimljiv panel rasprava u kojoj su sudjelovali stručnjaci i predstavnici suradnika u projektu CEKOM-3LJ: Marijana Franičević (Ustanova CEKOM 3 LJ), viši stručni suradnik biolog, dr.sc. Marin Čagalj, prof.dr.sc. (Institut za jadranske kulture i melioraciju krša), Zlatko Šatović, prof.dr.sc. (Agronomski fakultet Sveučilišta Zagreb) Igor Jerković, dr.sc. (Kemijsko tehnološki fakultet Sveučilišta u Split) Marin Roje,prof.dr.sc. (Institut Ruđer Bošković), prof.dr.sc Nevijo Zdolec, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), director Pharmagal d.o.o Tihomir Pandurić, magistar farmacije, Darko Čobanov (Puđa d.o.o), doktor veterinarske medicine, voditelj panel rasprave i cijele konferencije Ante Botić, novinar.

U raspravi su dominirale teme kao što je uloga CEKOM-3LJ u razvoju inovativnih proizvoda, kako je ova ustanova pridonijela višim znanstvenim istraživanjima, kao i do sada realiziranim inovativnim proizvodima te drugim stručnim i znanstvenim temama.

Nakon panel rasprave okupljenima su se obratili ugledni hrvatski znanstvenici i djelatnici JU RERA SDŽ.O mogućnostima primjene ekstrakta samoniklog ljekovitog aromatičnog bilja u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji govorio je prof.dr.sc. Stela Jokić, prodekan za promidžbu i suradnju s gospodarstvom PTFOS. Kakva je primjena ekstrakta samoniklog ljekovitog aromatičnog bilja u proizvodnji funkcionalnih mliječnih proizvoda bila je tema koju je obradio dr.sc. Marijan Blažić, prof.stručni.stud.,VUKA. Održivost Centra kompetencija u Republici Hrvatskoj tema je o kojoj je govorila dr.sc. Danica Ramljak, viša savjetnica za znanost i inovacije u Svjetskoj banci.

Nakon završenih izlaganja sudionici konferencije obišli su prostore CEKOM-a i do sada nabavljenu opremu.