Obavijesti

Otkrivena spomen ploča heroju Domovinskog rata Goranu Kliškiću

Na pročelju kuće u kojoj je živio pokojni Goran Kliškić danas je njegov otac Ratomir otkrio spomen ploču sinu - heroju Domovinskog rata, kako su u svojim obraćanjima istaknuli njegovi suborci Ivan Lela i Damir Božinović Sipa kao i Goranov prijatelj i trener tae-kwon-doa prof. dr. Dragan Primorac.

Goranov otac Ratomir je s puno emocija govorio ne samo o svom sinu, nego o potrebi čuvanja uspomene na poginule branitelje i čuvanju dostojanstva živih hrvatskih branitelja, boreći se samo za istinu o Domovinskom ratu. Zahvaljujući se svim suborcima iz IV. gardijske brigade, posebno najhrabrijima iz brigadnog Diverzantskog voda, kao i svim okupljenim hrvatskim braniteljima iz svih krajeva Hrvatske, Ratomir je istaknuo pukovnika Ivicu Bubića koji mu je pomagao u prikupljanju potrebnih papira i svega drugog oko postavljanja spomen ploče. 

Nakon svečane pjesme "Lijepe naše" koju su otpjevala djeca iz Srdelica pod vodstvom Jovice Škare, o Goranu su govorili njegovi suborci te gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan Blaženko Boban, i sam dragovoljac Domovinskog rata.

Župan je naglasio važnost čuvanja istine o Goranu i 15.830 hrvatskih sinova koji su svoje živote ugradili u temelje naše Hrvatske. Obraćajući se Goranovu ocu, prijatelju Ratomiru, župan mu je rekao da danas "može biti i vjerojatno jest jedan od najponosnijih Hrvata u Splitu i Hrvatskoj. I nakon smrti svojih najbližih, sina i supruge, nisi se predavao nego si nastavio pjevati domoljubne pjesme. Nikada nisi rekao da ne možeš ili da te boli, na čemu ti zahvaljujem. O tvom sinu su sve rekli oni koji najviše znaju - njegovi suborci, a ja mu mogu samo čestitati rođendan koji danas u nebu slavi u društvu anđela".

Spomen ploča, koju je izradio akademski kipar Kazimir Hraste, će biti podsjetnik prolaznicima za sva vremena kakve smo heroje imali u Domovinskom ratu. Ploču je blagoslovio fra Ante Udovičić iz samostana Gospe od zdravlja.