1. ožujka 2024.

Otvoren rekonstruirani helidrom na Firulama

U Splitu je u petak otvoren rekonstruirani Helidrom u krugu KBC-a Split. Točno u 11 sati na Helidrom Firule sletio je helikopter iz splitske Zračne luke Sveti Jeronim s medicinskom posadom i ministrom zdravstva Vilijem Berošem. 

​"Odlučno nastavljamo s provedbom zdravstvene reforme te ostvarenjem naše misije pozicioniranja pacijenta u fokus. Uspostavom HHMS-a, uz brze brodice i postojeću zemaljsku hitnu službu, ispunjavamo reformske mjere u području hitne medicine i dodatno osiguravamo jednaku šansu za zdrav život svim građanima i posjetiteljima Lijepe naše",  rekao je ministar Beroš.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja istaknuo je sigurnost kao vrlo važnu komponentu Splitsko-dalmatinske županije. „Naš Zavod za hitnu medicinu nabavio je 11 vozila, imamo brodicu na Braču, očekujemo brodicu na Hvaru, a sada smo, zahvaljujući suradnji s Talijanima, dobili helikopter koji će biti stacioniran na Hvaru“, rekao je Čogelja. Dodao je kako će domaće stanovništvo, ali i turisti, biti sigurniji. „To je naš primarni cilj. Naši liječnici i medicinske sestre vrlo dobro rade izuzetno zahtjevan posao. Zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske njihovi materijalni uvjeti su se poboljšali. Pacijenti su u našem fokusu kroz županijsko Povjerenstvo za prava pacijenata, kroz naš Zavod za hitnu medicinu, Nastavni zavod za javno zdravstvo i Dom zdravlja nastojimo našim pacijentima pružiti najbolju uslugu“, zaključio je zamjenik župana.

Ravnatelj KBC- a Split Julije Meštrović je istaknuo da važnost rekonstrukcije Helidroma Firule za njega ima poseban značaj jer je više desetaka puta letio helikopterom kao dio liječničkog tima i pamti veliki ponos i sreću kada je pacijent pravovremeno dobio zdravstvenu skrb zahvaljujući koordinaciji.  "Ne smijemo zaboraviti da je i Helidrom Firule izgrađen uz KBC Split kao strateški zdravstveni objekt na početku Domovinskog rata da bi omogućio brzi helikopterski prijevoz ranjenih branitelja s prve crte obrane do bolnice za što brže njihovo zbrinjavanje u svrhu spašavanja života i/ili smanjenja tjelesnog invaliditeta", podsjetio je Meštrović.