7. studenog 2023.

Potpisan Sporazum o suradnji Splitsko-dalmatinske županije i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas u utorak su u Splitu potpisali Sporazum o suradnji Splitsko-dalmatinske županije i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske na projektima i programima od zajedničkog interesa. „Ovaj sporazum olakšat će Hrvatima diljem svijeta upoznavanje zemlje svojih pradjedova, ali i studiranje te pokretanje poslovanja u Republici Hrvatskoj. S druge strane, nama otvara prostor poboljšavanja demografske slike našega područja, privlačeći upravo takve ljude“, izjavio je župan Blaženko Boban.

Državni tajnik Zvonko Milas izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma te je čestitao Splitsko-dalmatinskoj županiji na provođenju projekata kojima se povezuje s hrvatskim iseljeništvom. „Čestitam županu na projektu Povratak korijenima, koji na najbolji način govori o svemu onome što naši sunarodnjaci jesu u zemljama gdje žive te o važnosti koju oni nose sa sobom. Drago mi je što je prepoznata povijesna, kulturna, ekonomska i svaka druga važnost naših sunarodnjaka kojih ima na cijeloj kugli zemaljskoj“, rekao je Milas.

Suradnja na projektima od zajedničkog interesa tematski pokriva uspostavljanje, održavanje i promicanje veza s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, jačanje suradnje hrvatskim iseljeništvom, baštinskog odnosno korijenskog turizma, poticanja i pomoći povratka i useljavanja, provođenje mjera i programa za integraciju Hrvata povratnika i useljenika te pružanje pomoći u poduzetničkim ulaganjima.