14. studenog 2023.

Potpisan ugovor za izradu idejnog projekta treće faze uređenja luke u Sumartinu

Ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević i predstavnik projektnog ureda u utorak su, u nazočnosti župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, potpisali ugovor za izradu idejnog projekta treće faze uređenja luke u Sumartinu. „Očekujemo dobivanje lokacijske dozvole za godinu dana. Nakon toga će se potpisati glavni projekt. Kroz 2025. godinu očekujemo početak radova, a vrijednost je između 5 i 6 milijuna eura. Dobit ćemo novo trajektno pristanište, mogućnost prihvata puno većih trajekata i mogućnost prihvata puno većeg trajekta na liniji Sumartin-Makarska“, izjavio je Domagoj Maroević.

Načelnik Općine Selca Ivan Marijančević ističe kako je ovo logičan slijed aktivnosti na lučkom području Općine Selca. „Poslije proširenja trajektnog pristaništa i novog gata u Sumartinu, ovo kao treća faza dolazi u jedno bitno vrijeme kada pokrećemo priču oko projekta istočna vrata Brača“, izjavio je načelnik te zahvalio Splitsko-dalmatinskoj županiji na potpori.

Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Selca Petar Bezmalinović naveo je ciljeve ovoga projekta. „Radi se o projektu koji je zamišljen kao istočna vrata Brača, a krajnji cilj je rasterećenje prometa u splitskoj luci, istodobno povezivanje, razvoj i olakšavanje prometa u luci Sumartin, što će za Općinu Selca značiti jako puno te će omogućiti otvaranje radnih mjesta te olakšavanje tranzita i prometa“, rekao je Bezmalinović.