8. studenog 2023.

Predstavljen demografski program "Budi tu", javni poziv otvoren je do 24. studenog

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban u srijedu je predstavio demografski program „Budi tu“, kojim Županija pomaže obitelji s troje, četvero i više djece u osnovnoškolskom, srednjoškolskom i visokoškolskom obrazovanju u slabije naseljenim krajevima. Javni poziv je objavljen 3. studenog, a prijaviti se mogu sve obitelji iz prve, druge i treće skupine indeksa razvijenosti. „To su obitelji koje imaju troje i više djece u obrazovnom sustavu, bilo da se radi o osnovnoj i srednjoj školi ili visokoškolskim ustanovama. Obitelji s troje djece iz osnovne i srednje škole svaki mjesec će imati 66.96, 79.63 ili 92.91 € za vrijeme trajanja školske godine. Obitelji s četvero i više djece na koncu godine će uz mjesečna dobivanja jednokratno dobiti još 995.42,  86.70 ili 663.61 €“, izjavio je župan Blaženko Boban. Dodao je kako se mogu javljati i obitelji studenata koji studiraju i izvan Splitsko-dalmatinske županije, uz uvjet da se radi o redovnim studentima, a u ovom programu mogu sudjelovati i oni koji su se prijavili i na druge županijske ili državne projekte i programe.

Zamjenik župana Ante Šošić naglasio je kako je ovaj projekt dio integralnog paketa demografskih mjera Splitsko-dalmatinske županije. „Ovaj projekt je jedinstven u Republici Hrvatskoj i on je jedan od elemenata zadržavanja ljudi u deprimiranijim područjima naše županije. Glavni izazov ovoga desetljeća je snažna demografska revitalizacija i naše županije, ali i cijele Republike Hrvatske“, izjavio je Šošić.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić pozvao je sve obitelji koje udovoljavaju uvjetima da se prijave na javni poziv. „Sve informacije vezane uz ovaj poziv mogu se pronaći na službenim stranicama www.dalmacija.hr. Tu su svi obrasci i popis potrebne dokumentacije, a rok za dostavu prijava je 24. studenoga“, naveo je Đonlić.

Javni poziv sa svim detaljima i potrebnim obrascima nalazi se na poveznici https://www.dalmacija.hr/natjecaji/javni-poziv-podnosenje-prijava-za-dodjelu-sredstava-u-svrhu-provodenja-demografskih-mjera-za-pomoci-obiteljima-s-troje-i-vise-djece-na-skolovanju-istovremeno