9. studenog 2022.

Predstavljen demografski projekt "Budi tu" kojim Županija nastavlja pomagati obitelji s troje i više djece na školovanju


Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, zamjenik župana Ante Šošić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić te pomoćnik pročelnika Petar Škovrlj predstavili su danas u zgradi Splitsko-dalmatinske županije demografski projekt „Budi tu – tu je tvoj dom“. Ovim projektom Županija nastavlja sa svojim demografskim projektima, financijski pomažući obitelji s troje, četvero i više djece u osnovnoškolskom, srednjoškolskom i visokoškolskom obrazovanju u slabije naseljenim krajevima

„To je projekt koji je jedinstven u Republici Hrvatskoj i provodi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji u cijelosti od današnjega dana. Naime, mi smo i prošle godine imali projekt 'Budi tu' koji se odnosio na obitelji s troje djece kojia su u sustavu osnovnoškolskog ili srednjoškolskog obrazovanja, a danas smo ga, kroz drugi stup i jednokratno financiranje, podigli na jednu veću razinu“, rekao je župan Blaženko Boban.

Zamjenik župana Ante Šošić navodi kako je cilj ovoga projekta demografska revitalizacija Splitsko-dalmatinske županije, odnosno područja koja su po službenim statistikama deprimirana. „Minimalna potpora koju obitelj može ostvariti je 5 tisuća kuna, podijeljeno u 10 mjeseci s dvjema isplatama godišnje. Maksimalna potpora je 14.500 kuna za četvero i više djece s prve, druge i treće skupine razvijenosti ukoliko je situacija da obitelj ima tri osnovnoškolca ili srednjoškolca te jednoga studenta ili više“, rekao je Šošić.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić rekao je kako su svi uvjeti natječaja i potrebni obrasci dostupni putem mrežne stranice www.dalmacija.hr. „Mislim da ima dovoljno vremena kako bi svi mogli prikupiti dokumentaciju i prijaviti se na javni poziv. Prihvatljivi prijavitelji su roditelji iz obitelji s troje i više djece na školovanju, pri tome mislimo na osnovne i srednje škole te fakultete. Posebno se stimuliraju obitelji s četvero i više djece u jedinicama lokalne samouprave koje su u indeksu razvijenosti prve, druge i treće skupine“, izjavio je Đonlić.

Za ovaj projekt u Proračunu je osigurano 5,7 milijuna kuna.