6. prosinca 2022.

PREKRETNICA U GOSPODARENJU OTPADOM: Potpisan ugovor s izvođačem radova za centar u Lećevici


Danas je u prostorijama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Zagrebu potpisan ugovor o projektiranju i građenju Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji za prvu fazu realizacije. Ugovor su potpisali direktor Regionalnog centra čistog okoliša Lećevica Ivan Vukorepa i predstavnik izvođača radova, a potpisivanju su nazočili župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, direktor Fonda Luka Balen, zamjenik župana Ante Šošić i predsjednik Nadzornog odbora RCČO Lećevica Ivica Budimir. 

Župan Boban smatra kako je današnjim danom napravljen veliki iskorak u izgradnji centra u Lećevici. “Veseli nas što je potpisan ovaj ugovor za prvu fazu izgradnje centra u Lećevici. To nam jamči da će se to uistinu u dogovorenom roku dogoditi. Na nama je borba za drugu fazu odnosno postrojenje, a do konca ove godine očekuje se i potpisivanje ugovora za izgradnju tri pretovarne stanice”, izjavio je župan Boban.

Ministar Filipović ističe kako će centar u Lećevici doprinijeti uspostavi kvalitetnijeg sustava gospodarenja otpadom u cijeloj Republici Hrvatskoj. “Potpisom današnjega ugovora počinje izgradnja sedmoga centra od 11 ukupno planiranih. Važno je da unaprijedimo sustav za gospodarenje otpadom u cijeloj zemlji. Ovaj centar će svakako tome doprinijeti”, izjavio je Filipović.

Direktor centra Ivan Vukorepa navodi kako za kružno gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji dolazi bolje vrijeme. “Iza sebe ostavljamo vrijeme projektne dokumentacije i ishođenja dozvola. Ispred nas je realizacija samoga centra. U najkraćem vremenu sljedeće godine započinjemo s radovima i centar će se realizirati na vrijeme. Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u uspjehu ovoga projekta”, rekao je Vukorepa.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen ističe kako nakon današnjega dana slijedi još puno posla vezanog uz realizaciju ovoga projekta. “Finalizacijom ovoga projekta će Splitsko-dalmatinska županija dobiti jedan moderan i cjeloviti sustav gospodarenja otpadom. Puno je posla pred svima nama i samo sinergijom i partnerskim odnosima ovaj projekt se može i hoće dovesti do kraja”, rekao je Balen.

Predsjednik Nadzornog odbora RCČO Lećevica Ivica Budimir ističe kako je današnji potpis ugovora prekretnica i kako projekt napokon kreće. “Za sve one koji su sumnjali u projekt, on napokon kreće. Kroz iduću godinu rješavamo prvu fazu i odmah krećemo s drugom fazom realizacije projekta tako da u 2025. imamo realiziran projekt. Paralelno s ovim idu i pretovarne stanice, a natječaj će biti otvoren sljedeći tjedan”, naveo je Budimir.