29. studenog 2023.

Rektori zemalja Saveza SEA-EU 2.0 posjetili Splitsko-dalmatinsku županiju

 

U ponedjeljak, 27. studenog 2023. službeno je započeo Upravljački tjedan alijanse SEA-EU 2.0. Sve je krenulo neformalnim druženjem u ponedjeljak, dok je utorak bio obilježen s tri sastanka - Tehničke radne skupine, Kvalitete i etike te sastanka dionika partnera projekta. Radni dio posjetitelji su zaokružili večernjim druženjem koje će se nastaviti još intenzivnijim radnim i kulturnim dijelovima u nastavku tjedna. Upravljački tjedan održava se jednom svakih šest mjeseci u drugom partnerskom sveučilištu Alijanse, a čast da bude domaćin događanja ovaj put je pripala Sveučilištu u Splitu.

Župan Blaženko Boban je u zgradi županije upriličio prijem za rektore sveučilišta. – Raduje me što se suradnja prvih šest sveučilišta za mjesec-dva širi na još tri sveučilišta i što se o uspostavi novog Europskog Sveučilišta mora razgovara upravo ovdje, u Splitu, u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja ima, možemo slobodno kazati tradicionalno dobre studije pomorstva, brodogradnje i marikulture. Čast mi je i zadovoljstvo od srca vas pozdraviti, zaželjeti vam dobrodošlicu u Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, iza Grada Zagreba najveću i po mom subjektivnom sudu najljepšu županiju u Hrvatskoj – kazao je župan te je ukratko predstavio gospodarske potencijale i ljepote Splitsko-dalmatinske županije. - Odmah na početku, želim prije svega zahvaliti rektoru Ljutiću na izvrsnoj suradnji Županije i Sveučilišta na različitim područjima: od pripreme projekata, izrade studija, elaborata, master planova itd. Izdvojio bih izvrsnu suradnju sa Sveučilištem na četiri velika projekta: Regionalni centar kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu srednje Turističko-ugostiteljske škole u Splitu, Regionalni centar kompetencija elektronike i računarstva srednje Obrtne i tehničke škole, županijske Centre izvrsnosti te ICT inkubator, županijski projekt Digitalna Dalmacija. Obraćajući se gostima župan je kao zanimljivost izdvojio primjer povezanosti portugalske katedrale posvećene sv. Jeronimu iz koje su kretale prekomorske ekspedicije u otkrivanju novog svijeta i naše Županije koja također za zaštitnika ima sv. Jeronima. Prisjetio se župan i vremena dok Hrvatska nije bila članica EU, kada je upravo u Solinu potpisan Sporazum između Splitsko-dalmatinske županije i Varminsko-Mazurskog vojvodstva, koje nam je u to vrijeme svesrdno pomagalo u pripremi projekta za EU pred-pristupne fondove, dajući između ostalog i svoj ured u Briselu na korištenje našoj Županiji.

Rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. Dragan Ljutić je zahvalio županu na srdačnom prijemu i lijepim riječima o suradnji koja je započela od prvog susreta u Makarskoj, gdje je župan upitao rektora: Što Županija može učiniti za Sveučilište i što Sveučilište može učiniti za Županiju, s prvim konkretnim prijedlogom o mogućnosti disperzije naših studija. - Odmah smo se složili o pokretanju studija turizma upravo u Makarskoj, u zgradi koja je još prije tri stoljeća služila našim fratrima u funkciji studija teologije – kazao je rektor Ljutić te predstavio svoje kolege/ice rektore i projekt na kojemu zajednički rade, naglašavajući da je, uz sva postignuća umjetne inteligencije i sličnih tehnoloških izuma, osobni kontakt nenadomjestiv kako za uprave Sveučilišta, tako i za odgoj i obrazovanje studenata u različitosti i toleranciji u današnjem svijetu kakav jest.

Alfred J. Vella, rektor Sveučilišta u Malti je kazao kako mu je čast biti danas ovdje u Splitu, u Splitsko-dalmatinskoj županiji te je istaknuo kako je predsjednik Malte Vella njegov prezimenjak i susjed s kojim je odavno povezan, na što je župan Boban dodao kako je upravo predsjednik Vella prije tjedan dana uručio nagradu za održivi turizam našoj direktorici TZ Ivani Vladović. - Bitno je naći zajedničke interese i onda stalno proširivati suradnju u zajedništvu pripremajući naše studente ne samo za znanost nego i da budu prije svega otvorene i kvalitetne osobe – kazao je Vella. Zahvalu na prijemu i oduševljenje ljepotama naše županije biranim riječima su iskazali i Hanne Solheim Hansen,rektorica Sveučilišta Nord iz Boda u Norveškoj, rektor Sveučilišta u Algarve u Portugalu Paulo Aguas te Piotr Stepnowski, rektor Sveučilišta u Gdanjsku u Poljskoj.

Na kraju se rektorima obratio i zamjenik župana Stipe Čogelja koji je inače operativno povezan sa svim aktivnostima Sveučilišta u Splitu istaknuvši  kako je „ovaj Savez najvažniji za našu Županiju u recentnoj povijesti jer smo svjesni da nemamo toliki broj znanstvenika u svim područjima znanosti te da moramo ulagati u izvrsnost i znanost općenito, vodeći iznad svega računa da, kako je rekao prof. Vella, da nam studenti budu otvoreni, tolerantni, povezani i dobri ljudi iznad svega“.

Današnjem prijemu su, uz rektora Ljutića, župana Bobana i zamjenika župana Čogelju, nazočili i Ivana Pletković, pročelnica Ureda rektora Sveučilišta u Splitu i Tomislav Đonlić, pročelnik županijskog U.O. za prosvjetu, šport, kulturu i tehničku kulturu.

Sastanak rektora u Splitu je nastavak suradnje iz projekta SEA-EU 1.0. u kojem je bilo ukupno šest partnera (Sveučilište u Cadizu, Sveučilište u Brestu, Sveučilište u Kielu, Sveučilište u Gdanjsku, Sveučilište u Malti i Sveučilište u Splitu), kojima se od siječnja 2024. pridružuju i tri nova partnera: Sveučilište Nord iz Norveške, Sveučilište Parthenope iz Napulja i Sveučilište Algarve iz Portugala. SEA-EU je prvi projekt EU Sveučilišta koji je pokrenut 2019. godine s ambicioznim ciljem transformiranja prostora europskog visokog obrazovanja stvaranjem novog Europskog sveučilišta mora.