20. studenog 2021.

RUNOVIĆI: Spomenik braniteljima je znak sjećanja na sokolove koje je majka rodila da lete, a oni su život dali za domovinu


Jutros je u Runovićima župan Blaženko Boban zajedno s načelnikom Općine Runovići Marijom Repušićem otkrio spomenik hrvatskim braniteljima. Tom prilikom Boban je zahvalio svim braniteljima na žrtvi koju su podnijeli za slobodu Hrvatske. "Iznad svega hvala svim braniteljima koji su svoje živote utkali za slobodu Hrvatske. Hvala i mještanima Runovića koji su se toga sjetili", istaknuo je župan i prisjetio se teksta koji stoji ispod jednoga od spomenika hrvatskim braniteljima. "Onaj tko ne misli da sunce sja, taj ne zna da smo mi život za hrvatsko sunce dali. To je tekst jednoga učenika sedmoga razreda osnovne škole. To je tekst koji u sebi ima jako puno simbolike", rekao je Boban.

Načelnik Općine Runovići Mario Repušić u svom je govoru također zahvalio svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. "Ovaj spomenik je u znak sjećanja za naše sokolove koje je majka rodila da lete, a oni su dali svoje živote za ovu domovinu, koju su sanjali naši očevi, djedovi i pradjedovi. Na nama je danas obaveza da nastavimo pamtiti njihov let kako naša djeca nikada ne bi zaboravila žrtvu koju su podnijeli naši branitelji te krv koja je prolivena za ovaj kamen i za slobodnu Hrvatsku", rekao je Repušić.

Autori spomenika su Ivan Cvitanušić i Luka Matković. "Sastavljen je od nekoliko elemenata - križ i šahovnica, kao glavna obilježja Republike Hrvatske, uzdignuti su na podlozi od metalnih šipki, koje simboliziraju polje neoznačenih grobova", izjavio je Cvitanušić.