27. ožujka 2008.

Ruralni turizam u Dalmatinskoj zagori

U Trilju je 26. ožujka 2008. održana tematska sjednica Turističkog vijeća Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije na temu razvoj i perspektiva ruralnog turizma u Dalmatinskoj zagori.


Nakon što je agencija Horwath HTL sa sjedištem u Zagrebu predstavila koncept Glavnog plana za razvoj ruralnog turizma potpisan je ugovor između.u agencije i TZ županije kojim je prihvaćen plan razvoja ruralnog turizma za područje Splitsko-dalmatinske županije.


Prema predloženom planu razvoj turizma bi se trebao bazirati na nekoliko turističkih atrakcija a kao takve navedene su crkve srednje Dalmacije, jezera Imotske krajine, Sinjska Alka, Tematski park ";101 dalmatiner"; koji bi se trebao graditi na čvorištu ceste A1 i zamišljen je kao zabavno-rekreacijski park za goste i stanovnike Dalmacije, Športsko-rekreacijski centar ";Cetina"; uz rijeku Cetinu te projekt Poljička republika kao svojevrsni povijesni muzej Dalmatinske zagore.


Za te projekte procjena je da bi se trebalo uložiti oko 190 milijuna eura ukoliko na tržištu poduzetnicima budu interesantni.


Na skupu je iznesen i podatak da je prošle godine u Dalmatinskoj zagori boravilo 9000 turista i ostvareno je 23.000 noćenja što je ispod plana.


Zato je zaključak skupa da treba prodornije krenuti u promidžbu takve vrste turizma i pridobiti više ulagača u razvoj ruralnog turizma na ovim prostorima.


Uvodnu riječ održali su predsjednik skupštine TZ županije Ante Nosić i direktor županijskoga turističkog ureda Mili Razović, a na tematskoj su sjednici bili predstavnici gradskih vlasti i turistički djelatnici Sinja, Vrlike, Trilja, Imotskog i Vrgorca.


Pročelnik Upravnog odjela za turizam Splitsko- dalmatinske županije Joško Stella je naglasio važnost edukacije u razvoju ruralnog turizma, te je rekao da je jedna od osnovnih polazišta Strategije razvoja ruralnog turizma zaustavljanje raseljavanje domicilnog stanovništava i očuvanje kulturne baštine.