Obavijesti

Skupština Splitsko-dalmatinske županije većinom glasova odbacila Most-ovu Deklaraciju

 

Skupština splitsko-dalmatinske županije u četvrtak je odbacila prijedlog Mosta nezavisnih lista da se usvoji Deklaracija kojom se utvrđuje osobito značajan interes Splitsko-dalmatinska županije o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa (IGP) Republike Hrvatske na Jadranskom moru.


Most nezavisnih lista, na čiji je poticaj i održana današnja tematska sjednica županijske splitsko-dalmatinske skupštine, tražio je da se ta Deklaracija donese "sa svim sadržajima iz V. dijela Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora iz 1982. godine." U glasovanju je 25 vijećnika bilo protiv, 10 ih e bilo suzdržano a 8 je bilo za taj Mostov prijedlog.
Predsjednik Skupštine splitsko-dalmatinske županije Petroslav Sapunar je pročitao obrazloženje (zaključak) po kojem nem potrebe za proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu jer RH "kroz pravni režim ZERP-a i epikontinentalnog pojasa, već sada štiti svoje interese na Jadranskom moru, koristeći sve mehanizme koji joj kao članici EU stoje na raspolaganju a u skladu s konvencijom o pravu mora i pravnom stečevinom Europske unije."

Tonči Božanić u ime Odbora za pomorstvo, promet i ribarstvo i Ante Baran u ime Odbora za  prostorno uređenje i zaštitu okoliša najavili su odmah da ne mogu podržati Deklaraciju jer su zaključili da razlike između ZERP-a i IGP-a nisu relevantne za RH, a imali su i primjedbe na samu Deklaraciju za koju su zaključili da je nedorečena i nerazumljiva. Miro Bulj im je zamjerio što ga kao predlagatelja nisu pozvali na sastanak. Smatra da su to morali napraviti i uvjeren je da bi im razjasnio nejasnoće. 

Natalija Rajčić je u ime Kluba vijećnika stranke Pametno poručila kako bi više računa trebali povesti o zaštiti okoliša na području županije, pa se tek onda baviti nacionalnim pitanjima, a Mate Martinić u ime Kluba vijećnika SDP-a naveo je kako oni ne mogu glasati ni za ni protiv, kao što ne mogu biti ni suzdržani jer smatraju da bi o ovakvim stvarima trebali raspravljati stručnjaci, a ne političari.

Ante Renić iz stranke Pametno istaknuo je da je proglašenje IGP-a isključivo stvar vanjske politike u kojoj se očito ne snalazimo baš najbolje i prozvao Most zbog traženja da se održi ova tematska sjednica. 

- Po meni je upitno da se Županijska sjednica koristi kao sredstvo promocije, to nije dobro. Nije nam dovoljno to što imamo gradonačelnike i župane koji troše javni novac za promociju. Ova sjednica košta 150.000 kuna i toliko je Most uzeo javnog novca za svoju promociju. Ne možemo dobiti ništa drugo osim troška i pozivam kolege iz vlasti i oporbe da prestanu koristiti javni novac za vlastitu promociju – rekao je Renić.

- Vi ste prvi došli i potpisali! Evo ovdje vaši vlastoručni potpisi i kazali ste da je to odlična ideja. Žao mi je što ova sjednica košta 150.000 kuna, a vi provjerite jesam li uzeo i jedne kune putnog troška, a koliko ste vi uzeli?! Po meni, ne bi trebalo biti ni Županijske skupštine jer je ionako sama sebi svrha – odgovorio je Bulj Reniću.
 

Tijekom rasprave Miro Bulj  je više puta isticao potrebu da se danas usvoji ta Deklaracija navodeći kako je 135 pomorskih zemlja u svijetu proglasilo Isključivi gospodarski pojas te da tako treba postupiti i Hrvatska radi ostvarivanja suverenističkog prava na Jadranu.
"Trebamo proglasiti Isključivi gospodarski pojas i zaštiti suvereno hrvatsko pravo na Jadranu a ne dodvoravati se međunarodnoj zajednici." rekao je Bulj u svojim diskusijama. Nakon završetka tematske sjednice Skupštine splitsko-dalmatinska županije novinarima je izjavio kako je razočaran što prijedlog Mosta nije prihvaćen dodavši kako to znači "Nastav sluganske politike hrvatskih elita."


Stručnjak za pomorsko pravo Tonči Tadić u svojoj se diskusiji također zauzeo za proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa bez obzira na to što je ranije proglašen Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP).
"ZERP proglašava elemente gospodarskog pojasa zato je bolje proglasiti Isključivi gospodarski pojas," istaknuo je Tadić.


Vijećnici HDZ-a su se u svojim diskusijama protivili proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa navodeći kako već postoji ZERP.
Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrea Metelko Zgombić u svojoj je diskusiji također istaknula kako nema potrebe za proglašenjem Isključivog gospodarskog pojasa.
"Proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu ne bi dalo nikakva veća prava Hrvatskoj nego što ih daje ZERP i ne znam koji bi se to gospodarski interes na Jadranu ostvarivao u većoj mjeri nego što je to moguće ZERP-om," kazala je Metelko Zgombić. Dodala je kako Hrvatska kao članica Europske unije ostvaruje svoje interese na Jadranu kroz ZERP te da Vlada koristi sve moguće mehanizme za zaštitu hrvatskih interesa na Jadranskom moru.


Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je po završetku tematske sjednice Skupštine Splitsko-dalmatinske županije novinarima rekao kako će biti potrebno mijenjati pravilnik o radu te županijske skupštine.
"Moramo mijenjati pravilnik o radu Skupštine splitsko-dalmatinske županije kako ubuduće ta skupštine ne bi raspravljala o temama, kao što je to danas bio slučaj (o Isključivom gospodarskom pojasu) a koje apsolutno nisu u nadležnosti Splitsko-dalmatinske županije," kazao je Boban.
Današnja tematske sjednica Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, kako je rečeno, sazvana je na prijedlog Mosta nezavisnih list kojeg je potpisalo 20 županijskih vijećnika.