Obavijesti

Splitsko izaslanstvo u EU parlamentu

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, ugostila je hrvatske posjetitelje među kojima je i troje izaslanika s područja Splitsko dalmatinske županije, Anđelka Vuković, Ivana Prodan i Pejo Gašparević, koji su sudjelovali na svečanosti povodom obilježavanja 60. obljetnice potpisivanja Ugovora u Rimu. Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani otvorio je svečanost, a Barbara Hendricks i austrijski pisac Robert Menasse održali su inspirativne govore o jačanju europskog identiteta i problemu izbjeglica.

Nakon završene svečanosti posjetitelji su zajedno sa zastupnicom Zovko sudjelovali na konferenciji pod nazivom „Parlament građana“. Cilj konferencije je da europski građani zajedno sa zastupnicima, u plenarnoj dvorani u Bruxellesu, raspravljaju o trenutačnom stanju u Europskoj uniji te o sadašnjim i budućim izazovima s kojima se Unija suočava. 751 europski građanin danas je imao priliku sudjelovati u dijalogu s predstavnicima Parlamenta i raspravljati o nezaposlenosti mladih, globalizaciji, budućnosti Europske unije nakon Brexita, sigurnosti i zaštiti građana, klimatskim promjenama te kako odgovoriti na sadašnje i buduće izazove.

Zastupnica Zovko tom prigodom je izjavila da je ovo prilika da građani na licu mjesta čuju što su to gorući problemi s kojima se Europska unija suočava. „Drago mi je što su hrvatski građani danas direktno sudjelovali u debati o najboljem scenariju izgradnje budućnosti Europe.“