27. listopada 2023.

STUDIJSKI POSJET ALŽIRSKE DELEGACIJE SPLITSKO-DALMATINSKOJ ŽUPANIJI

STUDIJSKI POSJET ALŽIRSKE DELEGACIJE SPLITSKO-DALMATINSKOJ ŽUPANIJI: Predstavljen projekt „Pomorsko je dobro“ - model održivog upravljanja pomorskim dobrom na području Splitsko-dalmatinske županije

 

Pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije Matea Dorčić ugostila je alžirsku delegaciju tijekom studijskog posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji u organizaciji Centra za regionalne aktivnosti programa prioritetnih akcija PAP/RAC.

Povod ovog posjeta je razmjena iskustava u integralnom upravljanju obalnim područjem  i izazovi prilagodbe na klimatske promijene.

Alžirsku delegaciju činili su predstavnici Ministarstava za upravljanje obalom Alžira kao i predstavnici alžirskih regija i gradova.

Pročelnica Dorčić prezentirala je projekt i platformu  'Pomorsko je dobro' koji je jedinstven projekt na Mediteranu, zatim Plan upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem Splitsko-dalmatinske županije koji je strateški akt koji je, između ostalog, i okvir za razvojne projekte sufinancirane sredstvima Europske unije. Prezentirane su i Smjernice za unaprjeđenje Plana upravljanja obalnim područjem Splitsko-dalmatinske županije u dijelu erozije plaža izrađene u okviru projekta AdriaClim, zatim modeli upravljanja kroz Koordinacijsko, Savjetodavno i Partnersko vijeće kao i ostali projekti, financiranja i aktivnosti Upravnog odjela za turizam i pomorstvo.

Uz predstavnike PAP/RAC-a Željku Škaričić i Veriniqu Evers, u posjet je stigao i Raouf Hadj Aissa, predstavnik odjela za bioraznolikost u okviru Ministarstva za očuvanje okoliša Alžirske republike.